Zdravnik se ni mogel upreti ženskim prsim ... Foto: EPA
Zdravnik se ni mogel upreti ženskim prsim ... Foto: EPA

20-letno dekle, ki se ji je zdravnik tako približal, pa njegovi razlagi ni nasedlo, zato je na sodišču vložilo tožbo in zahtevalo odškodnino. Dve nižji sodišči sta razsodili, da zdravnik, ki je ves čas trdil, da je za to potezo pridobil pacientkino soglasje, ni storil kaznivega dejanja.

Primer je nato prišel celo do vrhovnega sodišča, ki pa je spremenilo odločitev nižjih instanc in zdravniku naložilo denarno kazen in plačilo odškodnine dekletu, ker je "izkoristil priložnost, ki se mu je ponudila v ordinaciji, in kršil poklicne obveznosti". Sodniki so še dodali, da so jih dokazi prepričali, da je "v resnici šlo za spolno dejanje".

Predrzni zdravnik je vse do konca vztrajal, da je le uporabil uveljavljeno tehniko za določitev zdravstvene težave pri bolnici, ki se je pri njem naročila za pregled dojk z ultrazvokom, a mu ni pomagalo.

Plačati bo moral kazen v višini 80 svojih plač, pacientki pa ne bo preveč obogatil računa, saj bo tožnica namesto zahtevanih 3.000 evrov odškodnine dobila le 1.200 evrov. Sodišče je pojasnilo, da so se za tako vsoto odločili, ker je šlo za osamljen primer kršitve, storjen proti odraslemu človeku.