Ženskam so v Severni Koreji dovoljene le dolge hlače ali hlače, ki se končajo pod koleni. Fotografija je arhivska. Foto: Shutterstock
Ženskam so v Severni Koreji dovoljene le dolge hlače ali hlače, ki se končajo pod koleni. Fotografija je arhivska. Foto: Shutterstock

Po poročanju neodvisnega radia Free Asia, ki iz najbolj zaprte države na svetu občasno prenese kakšne novice iz življenja Severnih Korejcev, so pred kratkim aretirali 10 žensk, ker so nosile hlače, krajše od dolžine kolen. Po navedbah anonimnega vira iz Severne Koreje prepoved velja že od leta 2020 in je bila del svežnja zakonov, ki jih je takrat razglasil vrhovni voditelj z namenom zajezitve "protisocialističnega vedenja".

A v zadnjih tednih, ko je v državi vroče, so izvajanje zakona začeli poostreno nadzirati. Ženske, ki so jih pridržali, so morale "napisati izjavo, v kateri so se pokesale, in podpisati dokument, s katerim so se strinjale, da ne bodo nikoli več nosile kratkih hlač", je navedel vir. "Veliko žensk se pritožuje, zakaj lahko moški nosijo kratke hlače, ženske pa jih ne smejo. Občutek imajo, da so oblasti do njih diskriminatorne," je po poročanju radia še dodal vir.

Ne gre sicer za prvo tovrstno prepoved. Na začetku avgusta je iz Severne Koreje pricurljala novica, da so pristojni pridržali dve ženski, ki so ju ujeli, da sta kadili v javnosti. Čeprav je Kim Džong Un strasten kadilec, je očitno precej manj naklonjen tej nezdravi razvadi pri ženskah. Ženski, ki so ju ujeli pri kršenju zakona, so pozneje izpustili ob pogojni kazni – če ju pri dejanju ujamejo še enkrat, ju čaka enomesečno prisilno delo, je pred kratkim poročal radio Free Asia.

Že lani pa je navajal, da so zaradi kršenja zakonodaje, ki prepoveduje "kapitalistično modo", pridržali več žensk, ki so bodisi nosile oprijete hlače bodisi so imele pobarvane lase. V videoposnetku, ki je takrat pricurljal na Zahod, so bile ženske označene za "kapitalistične prestopnice". Njihov videz je bil po trditvah v videu nespodoben oz. v nasprotju s severnokorejskimi vrednotami.

Tudi na Japonskem vrsta nesmiselnih pravil oblačenja, predvsem v šolah

Kot ob tem poudarja Euronews, na trenutke že bizarna pravila oblačenja ne veljajo zgolj v Severni Koreji, ampak tudi v nekaterih drugih azijskih državah. Nemški portal izpostavlja predvsem Japonsko, kjer že sicer slovijo po strogih, a pretežno nenapisanih kodeksih oblačenja. Je pa v zakonodajo zapisan kodeks oblačenja v šolah, s katerim učencem predpisujejo vse od dolžine nogavic do barve spodnjega perila, prebivalce pa najbolj razburja nesmiselno pravilo glede pričesk – dekleta namreč ne smejo nositi las v visokih čopih, saj si s tem razgalijo vrat, kar pa bi lahko "spolno vznemirilo" njihove sošolce. Po drugi strani pa ni prepovedan bob, čeprav tudi ta pričeska lahko razgali skoraj enak del vratu, piše Euronews.

Medtem ko oblasti kljub nedorečenosti najbolj nesmiselnih pravil niso želele opustiti, pa so učenci pred kratkim dosegli malo zmago: pravilo, da lahko nosijo samo belo spodnje perilo, so vendarle spremenili, tako da lahko mladi Japonci zdaj oblečejo tudi sivo, črno ali temnomodro perilo. Ali barvo perila dejansko kdo preverja, sicer ni znano.