Ne ravno najbolj pravljična panorama. Foto: Reuters
Ne ravno najbolj pravljična panorama. Foto: Reuters

Barva Barahat Al Džanub, ki ga od najbolj oddaljenega stadiona ločita dve uri vožnje s podzemno železnico in dodatna vožnja z avtobusom, je diametralno nasprotje veličastne, razkošne otvoritvene slovesnosti, ki jo je priredila bogata zalivska država, je pa z 81 evri na noč cenovno daleč najugodnejša nastanitev v Katarju.

Novi kompleks, ki ga sestavljajo 1404 enote v trinadstropnih stavbah, je bil zasnovan za namestitev približno 67.000 nizko plačanih delavcev, skupina, ki sestavlja večji del 3-milijonske populacije Katarja in ki naj bi se v stanovanja vselila po koncu svetovnega prvenstva v nogometu.

"Dobiš toliko, kolikor plačaš – in plačamo zelo malo," je povedal za Reuters argentinski navijač Emiliano Carrascal. Carrascal in njegovi kolegi so se odločili, da prenočujejo "sredi ničesar", da bi lahko osebno podpirali svoje ekipe glede na vrtoglavo visoke cene v Katarju, prvi bližnjevzhodni državi, ki je kdaj gostila največji mednarodni nogometni dogodek.

Sobe so ... minimalistične. Foto: Reuters
Sobe so ... minimalistične. Foto: Reuters

Za eno noč v montažnih bungalovih bližje Dohi boste odšteli približno 200 evrov na noč, sobe v deljenih stanovanjih Airbnb oglašuje za slabih 500 evrov, medtem ko boste za kabino na ladji za križarjenje odšteli več tisoč evrov.

Dve leti varčevanja za obisk Katarja

Sobe v Barva Barahatu so zelo preproste – z golimi stenami, ploščicami po tleh, kovinskimi omaricami in jeklenim ogrodjem za postelje. Nekatere od sten sicer krasijo poslikave na temo nogometa, ob začasno postavljenem supermarketu pa so razprostrli umetno zelenico, kjer se zbirajo stanovalci za skupinske oglede tekem na velikem zaslonu.

"Veliko sem žrtvoval, da sem lahko prišel sem. Zadnji dve leti sem varčeval," je povedal Sandipan Bhovmick iz Indije, za katerega je to prvo svetovno prvenstvo. Bhovmick si sobo deli z britanskim navijačem, majhno kuhinjo pa s španskimi navijači. V Katarju bo skupno 18 dni.

Navijači pravijo, da je vzdušje v Barva Barahatu prijateljsko – tudi med največjimi tekmeci – da pa ni ravno žurerske scene, glede na to, da je najbližji lokal, kjer strežejo alkohol, oddaljen 40 minut vožnje z avtobusom. "V teoriji ne smeš vnašati alkohola od zunaj, a to počne veliko ljudi," je povedal Agustin iz Buenos Airesa, ki je še dodal, da nima pojma, kako jim to uspeva.

Kakšne so najskromnejše nastanitve, ki jih v Katarju ponujajo turistom?