Od mogočnega drevesa je ostal le polomljen
Od mogočnega drevesa je ostal le polomljen "štrcelj". Domačini upajo, da bo iz debla kmalu pognala kakšna veja in tako drevo ohranila pri življenju. Foto: Reuters

"Ikonično bombažno drevo se je zaradi močnega naliva danes zvečer odlomilo. Velika izguba za narod. Bil je simbol osvoboditve in svobode že za prve naseljence," je na Twitterju zgodaj zjutraj po našem času zapisal predsednik Sierre Leone, Julius Maada Bio, in obljubil, da bodo na mestu, kjer je vsaj dve stoletji kraljevalo omenjeno drevo, posadili nekaj, kar bo ohranjalo spomin na kapokovec in njegovo simbolno vlogo. "Vsak bo imel nekaj besede pri tem," je še napovedal.

Gre za drevo, ki mu v ljudskem poimenovanju pravijo tudi bombažno (ang. cotton tree) zaradi podobnosti z bombažem – njegov cvet namreč obdajajo kosmi, podobni bombažu, a so pozneje ugotovili, da gre za rastlino iz rodu slezenovcev. Kapokovci so zelo visoka drevesa (zrastejo tudi do okoli 70 metrov), z obsežnimi debli, ki lahko v premeru merijo tudi tri metre, rastejo pa lahko tudi več sto let.

Sredi Freetowna so obležale polomljene veje. Foto: Reuters
Sredi Freetowna so obležale polomljene veje. Foto: Reuters

To drevo je na mestu, kjer je danes Freetown, stalo že vsaj leta 1792, ko so se na obali izkrcali prvi naseljenci. To so bili nekdanji ameriški sužnji, ki so si svobodo prislužili s sodelovanjem v ameriški vojni za neodvisnost, ko so se borili na britanski strani. Ogromno drevo, ki jih je pozdravilo le nekaj sto metrov od obale, je zanje postalo simbol dolgo pričakovane in težko izborjene svobode, pozneje pa tudi simbol novonastalega mesta Freetown in na koncu celotne države Sierre Leone.

Drevo je za prebivalce te zahodnoafriške države pomenilo enako kot Eifflov stolp za Francoze in Kip svobode Američanom, upodobljeno je tudi na sierraleonskem bankovcu, zato so mnogi prebivalci šokirani zaradi propada drevesa, poroča BBC. Precej bolj pa je zadovoljna ena izmed krščanskih ločin v državi, ki je drevo povezovala s čarovništvom, še navaja britanski medij.