Mnogo sinestetov izhaja iz umetniških poklicev in okolij. Foto: Pixabay
Mnogo sinestetov izhaja iz umetniških poklicev in okolij. Foto: Pixabay

Tako znanstveni svet kot širša javnost sta kljub občudovanju še do nedavnega takšne pojave prištevala med posledice bujne domišljije in celo simptome duševnih bolezni, zlasti shizofrenije, oziroma nevroloških motenj, kot je denimo avtizem. Danes je drugače, saj je znano, da je sinestezija nevrološki pojav, pri katerem dražljaj enega čutila samodejno in nezavedno sproži zaznavo še v drugem.

Skupno naj bi obstajalo okoli 80 vrst sinestezije, vendar o točni številki težko govorimo zaradi pomanjkanja znanstvenega preučevanja tega področja. Najpogostejši naj bi bili barvno-grafemična, pri kateri so črke, številke ali geometrijske oblike povezane z barvami ali vzorci, ter barvno-slušna sinestezija, pri kateri različni zvoki manifestirajo določene barve, oblike ali teksture.

Mogoča je katera koli kombinacija čutnih zaznav, pišejo na portalu Viva. Sinesteti se redko strinjajo glede svojih zaznavanj, saj se pojavljajo v najrazličnejših kombinacijah in se razlikujejo od človeka do človeka. Če je torej za nekoga črka P modre barve, je za drugega oranžne. Če ton na kitari za nekoga zveni rumeno, se drugim zdi zelen.

Sinestezijo naj bi imelo manj kot 5 odstotkov ljudi, vendar znanstveniki ocenjujejo, da je takšnih še več, ki pa ne razumejo, za kaj gre oziroma se tega ne zavedajo, saj ni močneje izraženo. Po študijah je med sinesteti več žensk in levičarjev, pri čemer razlog za to ni znan.

Mnogo sinestetov izhaja iz umetniških poklicev in okolij. “Če so barve pesmi preveč zatiralske ali grde, s pisanjem skladbe ne bom nadaljevala,” je na Twitterju zapisala mlada glasbenica Lorde, ki svoje videnje glasbe velikokrat pokaže tudi v videospotih. Pevki se pridružujejo še drugi znani glasbeniki, kot so Stevie Wonder, Hans Zimmer, John Mayer, Pharell Williams, Kanye West, Billy Joel, Ed Sheeran in še številni drugi.