Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oblasti skrbi, da državljani odlašajo s starševstvom v negotovih časih, povezanimi z množičnimi odpuščanji, ki povzročajo finančne težave in stres.

"Prejeli smo povratne informacije, da so nekateri zaradi covida-19 odložili svoje starševske načrte," je v ponedeljek dejal podpredsednik singapurske vlade Heng Swee Keat.

Zato so se odločili za baby bonus, za katerega pa še ni znano, koliko bo znašal, je povedal podpredsednik vlade. Trenutni singapurski sistem otroških bonusov staršem, ki so do tega upravičeni, zagotavlja do 10.000 ameriških dolarjev ugodnosti.

Stopnja rodnosti v Singapurju je ena najnižjih na svetu, že desetletja se trudijo, da bi jo povečali. Podatki iz leta 2018 kažejo, da ima ena družina v povprečju enega otroka oziroma natančneje povprečje znaša 1,14 rojstva na žensko, piše britanski BBC.

"Baby boom" na Filipinih
Popolnoma drugačna pa je slika v Indoneziji in na Filipinih, kjer število rojstev narašča v času zaprtja zaradi covida-19. Velikokrat gre za nezaželene nosečnosti.

Na Filipinih naj bi se te povečale za skoraj polovico – na 2,6 milijona –, če bodo omejitve gibanja zaradi covida-19 veljale do konca leta, poroča Sklad Združenih narodov za prebivalstvo.

Vprašanje nezaželenih nosečnosti je ostalo v senci dogajanja okoli covida-19, je prejšnji mesec poudarila filipinska senatorka Risa Hontiveros, vodja odbora zbornice za ženske.