Umetniška interpretacija omenjenega dinozavra. Foto: Univerza v Portsmouthu/John Sibbick
Umetniška interpretacija omenjenega dinozavra. Foto: Univerza v Portsmouthu/John Sibbick

Fosil srednje velikega dinozavra, ki je tehtal okoli 900 kilogramov, so našli v pečinah nad zalivom Compton na otoku Wight že leta 2013, izkopavanja pa so potekala do nedavnega. Skupno so našli 149 kosti, kar pomeni, da gre za enega najbolj celovitih okostij dinozavra, najdenih na tem območju v zgodovini.

Jeremy Lockwood, doktorski študent na univerzi v Portsmouthu, ki je sodeloval pri izkopavanjih, je v izjavi za javnost pojasnil, da je bil novoodkriti dinozaver rastlinojed, najverjetneje je živel v čredi. Prvi je fosile odkril pokojni raziskovalec Nick Chase, zato so ga poimenovali njemu v čast – "comptonatus chasei".

"Nick je imel fenomenalen nos za iskanje kosti dinozavrov ... To je bila res izjemna najdba," je dejal Lockwood, sicer tudi vodilni avtor članka o doslej neznani vrsti, ki je bil nedavno objavljen v paleontološki reviji Journal of Systematic Palaeontology. Ob tem je dodal, da odkritje paleontologom "pomaga bolje razumeti življenje različnih vrst dinozavrov, ki so živeli na območju Anglije v zgodnji kredi".

Pred dvema letoma so na otoku odkrili tudi ostanke mesojedega dinozavra, prav tako iz obdobja zgodnje krede, ki je bil najverjetneje v sorodu z "zloglasnim" tiranozavrom rexom. Čeprav še ni dokončno raziskan, pa je že jasno, da je bil dinozaver največje tovrstno bitje, katerega ostanke so kdaj našli v Evropi.