Joasia Zakrzewski je postavila vrsto rekordov v ultramaratonih. Foto: Facebook
Joasia Zakrzewski je postavila vrsto rekordov v ultramaratonih. Foto: Facebook

47-letna Joasia Zakrzewski je na 80 kilometrov dolgemu ultramaratonu od Manchestra do Liverpoola 7. aprila končala na tretjem mestu, za kar je prejela bronasto odličje in pokal. A podatki o sledenju so pozneje pokazali, da je okoli štiri kilometre premagala z avtomobilom, preden je nadaljevala tek, poroča BBC.

Zakrzewski trdi, da je povedala pristojnim, da je uporabila avtomobil in končala tekmo "na netekmovalen način".

"Obtožena je ob koncu tekme sprejela pokal, česar ne bi smela storiti, če je zares tekmo skušala končati "netekmovalno"," je sklenila disciplinska komisija.

"Prav tako ni skušala pokala vrniti v tednu po tekmi. Tudi če je na dan teka imela možgansko meglo, je imela še ves teden po dogodku, da se zave svojih dejanj in pokal vrne, česar ni storila. Za nameček pa je še objavila svoj dosežek na družbenih omrežjih, pri tem pa ni razkrila, da je maraton končala na netekmovalen način," so zapisali.

Zakrzewski, ki živi zdaj v Avstraliji, je februarja gladko zmagala na 48-urnem ultramaratonu v Tajpeju v Tajvanu in s tem postavila svetovni rekord na 411 kilometrov.

Na svetovnih prvenstvih IAU na 100 kilometrov je leta 2011 osvojila srebro, v letih 2014 in 2015 pa bron. Leta 2020 je pri 44 letih zmagala na 24-urnem maratonu v Avstraliji na 236 kilometrov, postavila pa je še celo vrsto rekordov, vključno s škotskim 24-urnim rekordom, britanskim rekordom na 200 kilometrov in škotskim na 160 kilometrov.