Foto: EPA
Foto: EPA

Neznani storilec je prvič udaril julija, pri tem pa si je za tarčo vzel avtomobile, parkirane blizu utrjenega zgodovinskega centra Vastogirardija, vasice v pokrajini Molise, v kateri živi približno 600 prebivalcev. Nekatera vozila so bila tarča več kot enkrat, zaradi česar so se vaščani že začeli spraševati, ali za vsem skupaj stoji sosedski spor ali pa celo mafijsko ustrahovanje, poroča Guardian.

Potem ko je policija konec oktobra prejela še štiri prijave o predrtih pnevmatikah – vseh v isti parkirni coni –, se je odločila za patrulje policistov v civilu in namestitev nadzornih kamer, da bi tako ujeli storilca. In prejšnji teden jim je končno uspelo – nad gume se je spravil pes po imenu Billy.

Billyja, ki živi blizu območja, kjer so bila parkirana vozila, je kamera ujela med grizljanjem pnevmatik več avtomobilov. "Zadeva nas je zelo begala, saj nam ni uspelo ugotoviti, kdo bi hodil naokoli in rezal gume – in zakaj," je povedal podžupan Vastogirardija Remo Scocchera. "To je mirna vasica in vedeli smo, da storilec ne prihaja od zunaj, saj vedno opazimo vsakršnega sumljivega človeka."

Po Scoccherovih besedah je bilo vse skupaj frustrirajoče – za lastnike vozil pa tudi drago, še posebej za tiste, ki so bili tarča več kot enkrat. "Resnično je to postala težava – ljudje zaradi predrtih gum nismo mogli na delo, kar jih je stalo veliko denarja. Na srečo se je vse skupaj zdaj razrešilo in pozitivno je, da storilec ni bil eden izmed vaščanov."

Veterinarji Billyjevo obnašanje povezujejo s kroničnim primerom gingivitisa (vnetje dlesni), zaradi česar naj bi glodal gume, da bi si tako olajšal bolečino. Policija sicer zadevo še dodatno preiskuje, da ne bi takoj sankcionirali Billyja, katerega lastnik bo odgovoren za finančna nadomestila lastnikom vozil.