Njegova dela krasijo Toulouse, Berlin, Barcelono in New York. Foto: Reuters
Njegova dela krasijo Toulouse, Berlin, Barcelono in New York. Foto: Reuters

Čeprav otroci najverjetneje niso vedeli, s kom imajo opravka v peskovniku, jih to ni odvrnilo od tega, da se poigrajo z novim prijateljem. Francoski umetnik James Colomina je bil včasih zobni tehnik, ki se zdaj ukvarja z ulično umetnostjo – svojim stvaritvam pravi svobodna umetnost.

"Svobodna umetnost je, ko ustvariš, kar hočeš, kjer koli hočeš in nikogar ne vprašaš za dovoljenje. To je umetnost brez omejitev, za vse ljudi in vse družbene razrede," je povedal. Kipe je najprej postavljal v rodnem Toulousu, njegova dela pa krasijo Berlin, Barcelono in po novem tudi New York.

Macron z brezdomcem in Putin v peskovniku

Ruskega predsednika je prikazal kot zlovoljnega lumpa, ki se na vso silo hoče igrati vojne igre. Umetnik se je s svojimi skulpturami že drugič odzval na vojno v Ukrajini: "Politično udejstvovanje je ključni del moje umetnosti. Izpostavljam družbene težave, odzivam se na nepravičnost, potrošništvo in netoleranco."

Že aprila je ustvaril "Otroka z vrtnico," zamaskiranega otroka, ki na ramenih nosi puško z vrtnico v cevi. "Kraji, kjer so moji kipi postavljeni, imajo vlogo ojačevalca – krepijo odmev mojih del. Najraje imam nedostopna mesta s simbolno vrednostjo."

Včasih si celo zanalašč izbere popolnoma "neprimerne" lokacije, ki njegovi umetnosti dajejo dodaten pomen: "Macron, ki rojstni dan preživi v šotoru z brezdomcem, ali Vladimir v peskovniku."