Skvoterji so z dvorca na trgu Belgrave, enem najprestižnejših naslovov v središču Londona, razobesili transparente, na katerih je bilo med drugim mogoče prebrati:
Skvoterji so z dvorca na trgu Belgrave, enem najprestižnejših naslovov v središču Londona, razobesili transparente, na katerih je bilo med drugim mogoče prebrati: "Ta lastnina je bila osvobojena." Foto: Reuters

Policisti, ki so prispeli na kraj dogajanja, so morali, da bi vstopili, s svedrom na silo odpreti vhodna vrata in nato uporabiti žerjav za dostop do balkona, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski milijarder in aluminijski mogotec Deripaska (pripadal naj bi ožjemu krogu ruskega predsednika Vladimirja Putina) je eden od oligarhov, proti katerim je britanska vlada uvedla sankcije po ruski invaziji na Ukrajino. Foto: Reuters
Ruski milijarder in aluminijski mogotec Deripaska (pripadal naj bi ožjemu krogu ruskega predsednika Vladimirja Putina) je eden od oligarhov, proti katerim je britanska vlada uvedla sankcije po ruski invaziji na Ukrajino. Foto: Reuters

Eden od skvoterjev na balkonu dvorca je novinarjem povedal, da opravljajo delo vlade s tem, ko poslopje vračajo ukrajinskim beguncem, ki bežijo s svojih domov. Drugi pa je za AFP po telefonu povedal, da so "fronta za osvoboditev lastnine" in da ne gre za "skvotanje" (zasedba prostora, op. p.), ampak za "osvobajanje".

Kritika vladnim sankcijam
Skvoterji so tudi kritizirali trajanje postopkov, ki so potrebni za izvedbo sankcij proti tistim, ki jih je britanska vlada opredelila kot del ožjega kroga ruskega predsednika.

Tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona pa je danes sporočil, da si prizadevajo "identificirati ustrezno uporabo zaseženega premoženja lastnikov, ki so predmet sankcij".

Vlada tudi razmišlja o namestitvi ukrajinskih beguncev na posesti v lasti sankcioniranih ruskih oligarhov, medtem ko pripravlja program za ljudi, da bi odprli svoje domove za tiste, ki bežijo pred vojno.

Na vprašanje, ali podpira pozive k zasegu hiš oligarhov za begunce, je tiskovni predstavnik po poročanju AFP odgovoril, da je to "nekaj, kar proučujejo".

Minister za zdravje Sajid Javid je sicer predtem opozoril, da dvorci ne bi smeli biti "prvi prostor", ki bi prišel v poštev za nastanitev beguncev, in pri tem opozoril na "pravne ovire", ki jih je treba najprej odstraniti, še navaja AFP.