Padanje kakaovih delcev je spominjalo na sneženje, vendar brez snega. Foto: EPA
Padanje kakaovih delcev je spominjalo na sneženje, vendar brez snega. Foto: EPA

V mestu Olten, ki leži med Zürichom in Baslom, se je v znani švicarski tovarni na oddelku zdrobljenih kakavovih zrn, ki so sicer osnova čokolade, zgodila napaka delovanja prezračevalnega sistema.

Ker je na dan incidenta pihal močan veter, se je kakavov prah hitro razširil po bližnji okolici, prizor pa je dal vtis, kot da je prebivalce doletel čudež: snežil je kakav, je poročal AP.

Iz podjetja so sporočili, da je po njihovih informacijah enega izmed avtomobilov prekrila tanjša plast kakava, zato se je že ponudilo, da plača morebitne stroške čiščenja. Lastnik avtomobila se na ponudbo še ni odzval.

Kljub napaki se je proizvodnja v tovarni lahko nemoteno nadaljevala, podjetje pa je zatrdilo, da kakavovi delci nikakor niso škodljivi okolju ali ljudem. Prezračevalni sistem so medtem že popravili.

Številni boji

Čokoladno podjetje Lindt je bilo ustanovljeno leta 1845, med svojim delovanjem pa se je velikokrat zapletlo v pravne spore. Leta 2011 je želel zaščititi enega izmed svojih najbolj prepoznavnih proizvodov: zlatega velikonočnega zajca. Avstrijsko podjetje Hauswirth je namreč na police poslalo skoraj enakega zajca, ki se je razlikoval le v okusu. Pri tem pa naj bi šlo za zavajanje kupcev, saj se je zajca različnih podjetij brez težav zamešalo. Sodbo je dobil Lindt.

Podobno se je zgodilo leto pozneje, ko se je spor vnel med Lindtom in nemškim proizvajalcem bombonov Haribo. Lindtova čokolada v obliki medvedka, ki je ovit v zlato folijo z rdečim trakom, naj bi se preveč prekrivala s Haribojevo blagovno znamko. Po treh letih sojenja je zvezno sodišče razsodilo v korist Lindta, saj naj čokoladni zlati medvedek ne bi posnemal oblike sadnih gumijastih bombonov.