Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Ne le varna, temveč tudi osrečujoča spolnost je pomemben del življenja, zato smo se združili ustvarjalci iz kar treh držav (Slovenija, Hrvaška, Romunija) in pripravili video Slovar spolne vzgoje. Z njim mladim predstavljamo 10 izrazov, ki se uporabljajo v povezavi s seksulnostjo v sodobni družbi. Prvega si lahko ogledate že v ponedeljek, 14. februarja, na spletni strani Prvega, v petek, 18. februarja, ob 16.30 pa še na TV Slovenija 1.

"A si za?"

"Lahko je to 'ful' seksi, če te nekdo vpraša, ali ti paše to," pojem soglasje, ki je temelj intimnih in partnerskih odnosov, bo v našem prvem videu, ki izide na valentinovo, razložila odkrito in brez zadržkov ena od mladih sogovornic. V naslednjih devetih tednih se bomo podali na pot odkrivanja še naslednjih izrazov: klitopismenost, spletne zmenkarije, seks pozitivnost, doxing, sekstanje, skrivna odstranitev kondoma ali stealthing, nenavadne spolne prakse ali kink, maščevalna pornografija in mojster zapeljevanja ali pick up artist.

To je celovit pristop k razlaganju posameznih pojmov. V videih namreč mladi predstavijo svoje izkušnje, strokovnjakinje in strokovnjaki z različnih področij pa izsledke raziskav, zgodovino, zakonodajo in primere iz prakse. Videoslovar je namenjen tako mladim kot tudi staršem, zaposlenim v vzgoji in izobraževanju in na področjih varovanja spolnega, seksualnega in reproduktivnega zdravja.

Ko podkast Evolucija užitka sodeluje pri projektu, ki sega čez meje

Projekt Slovar spolne vzgoje je nastal v sodelovanju s hrvaškim spletnim medijem reci.hr in romunskim Sexul vs. Barza, organizacija stars4media pa ga je nagradila s finančnimi sredstvi in omogočila njegovo realizacijo. Štirje videi so nastali v Sloveniji, štirje na Hrvaškem in dva v Romuniji. Slovar spolne vzgoje ima tako še širšo dimenzijo, saj razkriva tudi družbeno kulturne razlike med državami in eno pomembno podobnost – da so iskreni pogovori o spolnosti in seksu v 21. stoletju še vedno tabu, seksualne in reproduktivne pravice pa še niso v polnosti zagotovljene in spoštovane.

Igralec in voditelj Domen Valič že nekaj let deluje na področju ozaveščanja o spolnosti in seksualnosti, saj je soustvarjalec podkasta (na katerega se lahko naročite v vaši aplikaciji za podkaste, svoje izkušnje, misli in občutke glede te tematike pa še vedno lahko pošljete na evolucijauzitka@rtvslo.si) o seksu Evolucija užitka, ki ga pripravljajo v izobraževalnem uredništvu Prvega (Radio Slovenija). Vabilo k sodelovanju v Slovarju spolne vzgoje je tako sprejel z navdušenjem. "Izjemno vesel sem, da je naša Evolucija užitka v svojem namenu in poslanstvu dobila zaveznika, kot je Slovar spolne vzgoje. Podkast in videoslovar širita znanje, razumevanje, varnost, strpnost in srečo. Spolnost v obdobju odraščanja kar naenkrat postane zelo pomemben, če ne kar najpomembnejši svet, ki ga mladi raziskujejo, in pomembno se mi zdi, da naše mlade opremimo z znanjem, ki bi si ga moja generacija lahko samo želela," je o sodelovanju povedal Valič.

Ustvarjalki videov, Neža Prah Seničar in Urška Henigman. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Ustvarjalki videov, Neža Prah Seničar in Urška Henigman. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba

Scenaristki in urednici videev, ki so nastali v Sloveniji, sta radijska novinarka Prvega Urška Henigman in televizijska novinarka Uredništva oddaj za otroke in mlade TV Slovenija Neža Prah Seničar. Urška Henigman, ki soustvarja podkast o spolnosti Evolucija užitka, v okviru izobraževalnega uredništva pa v različnih radijskih oddajah raziskuje zagotavljanje in spoštovanje spolnih, seksualnih in reproduktivnih pravic, se je vabila medija reci.hr k sodelovanju pri projektu zelo razveselila.

To je namreč vsebinsko problematika, ki jo novinarsko raziskuje in pokriva že vrsto let, kratek video pa se je za izobraževanje in informiranje mladih pri številnih projektih ozaveščanja mladih izkazal kot izjemno učinkovit: "Zdaj, ko je projekt končan, videi posneti in zmontirani, lahko rečem, da sem izjemno ponosna na to, kaj smo ustvarili. Mislim, da bodo videi nagovorili mlade in jim odprli prostor za pogovor o teh tematikah. Želim si, da bi bili zanimivi tudi za šole in različne komunikatorje zdrave, varne in zadovoljujoče spolnosti, tako v zdravstvenih domovih kot tudi različnih delavnicah Nacionalnega inštituta za javno zdravje."

Televizijska novinarka Neža Prah Seničar je prepoznaven obraz, mladi jo dobro poznajo tako s televizijskih zaslonov kot družbenih medijev, kjer jim na zabaven, zanimiv in privlačen način predstavlja vsebine, ki jih pripravlja Uredništvo otroških in mladinskih oddaj Televizije Slovenija: "Največji izziv je bilo najti mlade, ki bi odkrito spregovorili o svojih izkušnjah v spolnosti in intimnih razmerjih. A nam je uspelo in vesela sem, da so nam zaupali svoje mnenje, zabavne pripetljaje kot tudi zelo težke izkušnje, ki so jih zaznamovale." Prav tako je zadovoljna, da lahko sodeluje v projektu, ki je povezal radio in televizijo.

Slovar spolne vzgoje je projekt, ki ga je idejno zasnovala novinarka in urednica Renata Ivanović s hrvaškega spletnega medija reci.hr, ki je tudi nosilec projekta. K sodelovanju je povabila RTV Slovenija in romunsko organizacijo Sexul vs. Barza, projekt pa je nagradila evropska organizacija stars4media, ki s finančnimi sredstvi omogoča čezmejno sodelovanje medijskih delavk in delavcev v Evropski uniji.

Slovar spolne vzgoje sestavlja 10 oddaj, ki si jih boste lahko tedensko ogledali na RTV365, spletni strani Prvega na www.prvi.rtvslo.si in na Prvem programu Televizije Slovenija. Oddaje so primerne za občinstvo starejše od 12 let, mlajši pa naj jih gledajo v spremstvu odraslih oseb.

Slovar spolne vzgoje, od 18. februarja dalje