Nanduja v Benetkah. Foto: Reuters
Nanduja v Benetkah. Foto: Reuters

Ti poročajo, da so ju kaznovali s 400 evri globe, a kot je za Televizijo Slovenija danes zatrdil Janez Cetin, eden od lastnikov, se je sprehajanje razpletlo tako, da ju je policija le pospremila na vlak.

Nanduji na izletu v Benetkah

Nina in Nande sta si v četrtek utirala pot med množico - Benetke namreč letno obišče kar 25 milijonov ljudi. Da bodo obiskali mesto ljubezni, se je njun lastnik odločil prav zato, ker sta par.

Večina turistov je njun obisk izkoristila za fotografiranje, nekateri pa so zaskrbljeno klicali policijo. Ko je policistom uspelo dohiteli slovensko odpravo, so jim povedali, da so dobili kakih deset prijav, je za TV SLO poročal Žiga Bonča.

"Preverili so, ali je čipiran, ali ima vse certifikate, da je pregledan, da je sposoben druženja z ljudmi. Imam tudi mednarodni certifikat za vožnjo z nanduji, preverili so tudi prikolico, če je ustrezno označena in ustrezne velikosti," je pojasnil.

Pohajkovanje je postalo novica v tujih medijh.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sorodniki nojev
Nanduje uvrščamo med tekače, tako kot noje, emuje in kazuarje. Nanduji so v naravi razširjeni v Južni Ameriki. Njihovo življenjsko okolje so pampe do nadmorske višine 2000 metrov.

Nanduji so sorodnejši nojem kot emujem in kazuarjem. Imajo dobro razvite peruti. Pri teku z njimi krmilijo in lovijo ravnotežje. Tečejo lahko s hitrostjo več kot 60 km/h.

V naravi nanduji jajca odlagajo od julija do januarja. V času parjenja so samci teritorialni in si priborijo do 12 samic. Po parjenju samec pripravi gnezdo, ki je meter široka in 12 cm globoka kotanja. Samec odstrani vse rastline iz gnezda in njegove okolice in ga tako zavaruje pred požari, ki so v pampah pogosti.

Vse samice izležejo jajca v isto gnezdo, vsaka do 6 jajc, v razmiku od 2 do 3 dni. Ko samice odložijo jajca, samca zapustijo in si najdejo drugega "partnerja".

Gnezdo po navadi vsebuje od 13 do 30 jajc, včasih samo 6 ali celo 80 jajc. Samec jajca vali do 40 dni in samo on skrbi za mladiče. Mladiči, ki se izvalijo, po nekaj dneh zapustijo gnezdo in sledijo samcu, ki zanje skrbi šest mesecev.