Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Proizvodnja vina je medletno upadla za 17 odstotkov, na 735.250 hektolitrov, potrošnja pa za skoraj štiri odstotke, na 763.200 hektolitrov.

Stopnja samooskrbe z vinom je bila v opazovanem tržnem letu, ki ga je v delu zaznamovala tudi epidemija covida-19, tako 96-odstotna, medtem ko je bila v letu pred tem 112-odstotna.

Bela vina so v preteklem tržnem letu predstavljala 68 odstotkov skupne proizvodnje vin v Sloveniji, glede na kakovost pa so najvišji delež, to je 59-odstotni, predstavljala vina z zaščiteno označbo porekla. Preostali delež so si razdelila vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina in druga vina.

Pri potrošnji vin so medtem bela vina predstavljala 66-odstotni delež, delež vin z zaščiteno označbo porekla pa je bil 52-odstoten.

Uvoz vin je v zadnjem tržnem letu dosegel 93.600 hektolitrov, medtem ko je bil v letu pred tem pri 110.730 hektolitrih.

Izvoz vin pa je v tržnem letu 2019/2020 dosegel 69.270 hektolitrov, kar je 28 odstotkov več kot v predhodnem letu.