Polovici jastogov se je na račun slovenskega državljana uspelo uiti smrti, drugi so žal končali na krožniku. Foto: EPA
Polovici jastogov se je na račun slovenskega državljana uspelo uiti smrti, drugi so žal končali na krožniku. Foto: EPA

"V akvariju smo ta dan imeli med 60 in 70 kilogrami jastogov, za eno izmed miz pa je bila slovenska družba, v kateri so bili štirje otroci in štirje odrasli. V nekem trenutku je k meni pristopila ena izmed deklic, odprla svojo majhno denarnico in povedala, da bi za svojo žepnino kupila enega izmed jastogov in ga spustila v morje, da bi živel na prostosti," je za Jutarnji list povedal Niko Erik Pavin, lastnik znane zadrske restavracije .

Kot je pojasnil, je deklici poskusil dopovedati, da jastogi spijo in se jih ne sme motiti. Nato pa je pristopil njen oče in prosil isto ter najprej plačal samo za enega jastoga, ki so ga spustili v morje pred restavracijo. Po besedah Pavina je bilo za kilogram jastoga treba plačati približno 85 evrov, nato je moški izrazil željo, da bi kupil vse jastoge iz akvarija in jih spustil v morje.

Rešil vse, ki še niso imeli zapečatene usode na krožniku
"Povedal sem mu, da to ni izvedljivo, saj je bila polovica jastogov že rezervirana za večerje. On je pa je potem dejal, da bo kupil vse tiste, ki niso rezervirani," je dejal zadrski gostinec. "Rešitelj jastogov" je nato drugega za drugim v morje spustil okoli 30 jastogov, za kar je po besedah gostinca odštel 1.300 evrov.