Medvedko z dvema mladičema je gobar opazoval iz oddaljenosti približno 30 metrov, skrit za drevesom. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Medvedko z dvema mladičema je gobar opazoval iz oddaljenosti približno 30 metrov, skrit za drevesom. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Medvedka, ki so jo leta 2000 v Trento prepeljali iz Slovenije, razdvaja trentsko pokrajinsko upravo in javnost. Medtem ko nekateri pozivajo k odstrelu živali, podpredsednik Trenta Alessandro Olivi temu nasprotuje in se zavzema, da bi jo izročili živalskemu centru v kraju Casteller, če jo bodo seveda ulovili.

Proti odstrelu medvedke Danice poziva tudi omenjeni Reinhold Messner, ki priznava, da morajo pristojne oblasti zaradi vse večje urbanizacije območja precej omejiti število medvedov na Tridentinskem, a ne z odstrelom.

Na Facebooku je skoraj 15.000 ljudi podpisalo peticijo v bran medvedki Danici, zaščitniki Danice (Danize, kot jo imenujejo Italijani) pa za soboto napovedujejo protestni shod v Trentu pred pokrajinskim sedežem.

Medvedko z dvema mladičema je gobar opazoval iz oddaljenosti približno 30 metrov, skrit za drevesom. Danica je moškega zavohala, se ustrašila za mladiča in gobarja ugriznila v nogo. 38-letnika so poškodovanega prepeljali v bolnišnico.

Danica iz Slovenije v Italijo
Rjavi medvedi so v Italiji zaščiteni že od leta 1939. Leta 1999 se je začel projekt ponovne naselitve rjavega medveda v zahodnem delu pokrajine Trento, ki ga je podprla Evropska unija. V okviru tega projekta je v Italijo iz Slovenije prispela tudi Danica.