Hijena med lovom na ptice. Foto: Miha Krofel
Hijena med lovom na ptice. Foto: Miha Krofel

Raziskovalca Ruben Portas in Miha Krofel z ljubljanske Biotehniške fakultete, ki se načeloma posvečata proučevanju velikih zveri, sta med proučevanjem afriških levov redno obiskovala vodne kotanje in izvire v narodnem parku Etoša v Namibiji, kjer se predvsem v jesenskem času pogosto zbirajo tudi velike jate ptic pevk, rdečekljunih tkalcev.

Nekega dne sta naletela na nepričakovan prizor, ko so se ob eni izmed vodnih kotanj štiri lisaste hijene podile za jatami teh malih ptic in jih poskušale ujeti. Ker takšno vedenje hijen v znanstveni literaturi še ni bilo opisano, sta se odločila natančneje raziskati in posneti ta nenavadni način lova.

Izmerila sta, da posamezna hijena ujame v povprečju 21 ptic na uro, pri čemer plenilci uporabljajo tri načine lova. Najaktivnejši način je zaganjanje v goste jate ptic, ko te pridejo do roba vode, da bi pile. Pri tem hijene tudi skačejo v zrak in poskusijo z gobci zgrabiti ptice med letenjem. Drugi način lova je tek za pticami, ki so na tleh, tretji pa je pobiranje ptic, ki so padle v vodo in si zmočila krila, kar jim otežuje pobeg, sta razkrila.

Raziskovalca sta opisala tri različne načine, kako hijene lovijo ptice. Foto: Miha Krofel
Raziskovalca sta opisala tri različne načine, kako hijene lovijo ptice. Foto: Miha Krofel

Manjše ptice so sicer redko plen velikih zveri, ob tem navajata raziskovalca. Zveri večinoma lovijo živali, ki so podobne velikosti kot same ali večje od njih. A hijene so znane po svojem prilagodljivem vedenju "in očitno so se vsaj ponekod naučile, da si lahko prehrano popestrijo tudi s ptičjimi priboljški", ugotavljata strokovnjaka.

Ob tem poudarjata, da ptice tudi pri teh hijenah verjetno ne predstavljajo pomembnega vira hrane. Izračunala sta namreč, da bi morale hijene dnevno posvetiti od 7 do 15 ur lovu na ptice, če bi želele na ta način zadovoljiti celotno dnevno potrebo po hrani.

Izsledke svojih opažanj sta te dni objavila tudi v ameriški znanstveni reviji Food Webs.