Ekipa 17 študentov pod mentorstvom docenta Viktorja Šajna je na tekmovanju v gradnji brezpilotnih letal zmagala med 100 sodelujočimi univerzami in premagala priznane univerze, kot so MIT, Stanford University in Virginia tech, njihovo letalo pa dosega tudi hitrosti, višje od 100 kilometrov na uro.

Na tekmovanje so se pripravljali več kot pol leta, obsegalo pa je izdelavo modela letala z radarjem in samodejno zložljivimi krili, ki lahko poleti z letalonosilke, nosi "bombe" in je hkrati izjemno hitro.

Letos so gradili letalo, ki je v primerjavi s prejšnjimi precej večje. "Kljub vsem izzivom jim je v šestih mesecih uspelo dokončati dva prototipa in končno letalo brez večjih težav, na tekmovanju pa so znanje in dobro pripravljenost le še potrdili," so po tekmovanju zapisali na fakulteti.

Ekipo je vodil študent strojništva Timotej Hofbauer. "Letalo smo gradili več kot pol leta in vanj vložili prek 2000 ur dela. Uspelo nam je zgraditi izjemno hitro, lahko, kompozitno letalo, ki dosega hitrosti preko 100 km/h in je zmožno leteti več kot 10 minut pri tekmovalni hitrosti."

Njihov rezultat je pozdravil tudi dekan fakultete Mitjan Kalin, ki je dejal, da uspe študentom "na tak način pokazati, da so kljub verjetno slabšim materialnim razmeram, kot jih imajo na večjih univerzah, sposobni poseči v sam vrh".

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz več nalog

Tekmovanje je bilo sicer sestavljeno iz treh misij v zraku in misije na tleh, ravno pri drugi pa so bili slovenski študenti zaradi sistema razpiranja kril izjemno hitri.

Prva naloga v zraku je potrdila, da je letalo zmožno odpeljati tri kroge, v drugi nalogi jim je uspelo prehiteti vse univerze, saj so zaradi izjemno dobre površine letala vse tri kroge z nameščenim radarjem odvozili v 1,29 minute, tretja naloga pa je prinesla največ točk, pri njej jim je uspelo narediti tudi največjo razliko. "Uspešno smo v 10 minutah odleteli rekordnih 18 krogov in spustili 18 'bomb', kar je kar štiri kroge več kot drugouvrščena ekipa. S tem smo postali absolutni zmagovalci," je povedal Hofbauer in dodal, da je takšna prednost pred drugimi univerzami presenetila tudi njih.