Lastnica javne hiše za francoske mogotce Foto: AP
Lastnica javne hiše za francoske mogotce Foto: AP
Bordel
Bordel ji je prinesel politično zaščito. Foto: Reuters

Rodila se je leta 1923 z imenom Fernande Grudet, kot druga hči v skromni družini. Po prihodu v Pariz in zapadu v slabo družbo se je preimenovala v Madame Claude in začela delati v spolni industriji. Do konca petdesetih se je v pariški družbi uveljavila z ugledom otroka premožne družine in odprla zloglasno zatočišče za slavne in bogate. Vodila je več sto delavk, hkrati pa je bila tudi osrednja tema več francoskih filmov. V zgodovino se je zapisala kot lastnica slavnega francoskega bordela, ki je v šestdesetih in sedemdesetih gostil ministre, diplomate in voditelje.

V letih največjega uspeha je imela Madame Claude mrežo več kot 500 zaposlenih žensk in celo več deset moških. Prav tako pa je bila, kot je trdila sama, ponosna lastnica telefonskega imenika, ki se je ponašal z imeni nekaterih iranskih mogotcev in s telefonskimi številkami Johna F. Kennedyja, direktorja Fiata - Giovannija Agnellija in nekaterih drugih.

Kljub politični zaščiti morala plačati davke
Paleta strank ji je omogočila kar precejšnjo politično zaščito, težav s policijo pa se je vseeno ogibala tako, da jim je posredovala informacije, ki so ji jih stranke zaupale v postelji. Toda s prihodom sedemdesetih in Valéryjem Giscardom d’Estaingom na predsedniški stolček so se časi za spolno industrijo začeli občutno slabšati. Predsednik je bil odločen, da bo izkoreninil prostitucijo in zvodništvo ter s tem sprožil začetek konca za Madame Claude. Oblasti so jo terjale za 6,6 milijona evrov neplačanih davkov, zato je pobegnila v ZDA in se v Francijo vrnila leta 1986, kjer so jo čakali štirje meseci zaporne kazni. To je bilo le prvo izmed mnogih nesoglasij z zakonom. Po odsluženi kazni je ponovno poskušala vzpostaviti mrežo deklet, kar jo je zopet pripeljalo najprej pred sodišče in nato v zaporniško celico zaradi zvodništva.

Po poročanju Guardiana je bila središče mnogih francoskih filmov, med drugim tudi Madame Claude režiserja Justa Jaecklina, ki je leta 1974 režiral tudi film Emmanuelle. Vlogo Claude je prevzela Françoise Fabian, ki je za časopis Le Point povedala: "Presenečena sem bila nad njenim ciničnim pogledom na seks. Zanjo moški niso bili nič več kot denarnice. Vedno sem sumila, da se je za njenimi besedami skrivalo nekakšno trpljenje. Spominjam se, da nobeno izmed njenih deklet ni smelo nositi črnega spodnjega perila, temveč so vse morale nositi belo."

Leta 1992 je Claude pripravila video z naslovom Kako zapeljati, v katerem je ironično svetovala: "Nikoli ne seksajte na prvem zmenku."

Zadnja leta je živela samotno življenje na francoski rivieri, kjer je 21. 12. umrla. Stara je bila 92 let.