Nekoč v vsakem domu. Foto: EPA
Nekoč v vsakem domu. Foto: EPA

Izumitelj je takrat postal vodja razvojnega oddelka pri Philipsu in njegova ekipa je razvila izdelek, ki so ga predstavili leta 1963 na berlinskem sejmu elektronike in je kmalu postal svetovna uspešnica. Ob 50. obletnici je za revijo Time dejal, da je bil njegov izum senzacija že od prvega dne.

Ko so ga povprašali o njegovi karieri, je dejal, da najbolj obžaluje to, da je legendarni predvajalnik kaset, prenosni walkman, izdelal japonski Sony, ne njegov Philips.

Sorodna novica "Če si hotel biti kul, si moral imeti dober walkman – to je bila osnova"

Ottens je bil vključen tudi v izdelavo naslednikov kaset, zgoščenk, ki so jih do danes po svetu prodali 200 milijard. Nizozemski Philips je štiri leta pred Ottensovo upokojitvijo predstavil tudi CD-predvajalnik in slavni izumitelj je takrat napovedal, da je konvencionalni kasetnik od zdaj naprej zastarel, poroča britanski BBC.

Vrnitev legende

Zgočenke so res prevzele primat, preden so se umaknile MP3-jem in nazadnje temu, da je celotni arhiv glasbe za poslušalca danes oddaljen le klik ali dva.

Vendar pa v zadnjem času Ottensova kaseta nepričakovano znova pridobiva priljubljenost. Svojo glasbo so v tem formatu predvajanja izdali številni znani glasbeniki, med drugim tudi Lady Gaga in The Killers.

V ZDA je prodaja kaset leta 2018 poskočila za 23 odstotkov v primerjavi z letom 2017, iz Velike Britanije pa poročajo, da je prodaja kaset v prvi polovici leta 2020 narasla kar za 103 odstotke v primerjavi z enakim obdobjem v letu predtem.