Ray Cordeiro maja 2021, ko se je upokojil. Foto: AP
Ray Cordeiro maja 2021, ko se je upokojil. Foto: AP

Cordeiro, čigar ime je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisano v kategoriji "didžej, ki je delal najdlje", je umrl v petek na svojem domu, je sporočil njegov nekdanji delodajalec, Radiotelevizija Hongkong, pri kateri je kar 51 let vodil oddajo All the Way With Ray, poroča AP.

Rodil se je v Hongkongu leta 1924, korenine njegovega rodu pa segajo na Portugalsko. Preden je v 60. letih prejšnjega stoletja začel delati kot didžej, je med drugim delal v banki in bil zaposlen kot paznik v zaporu. V šestih desetletjih svoje kariere je Cordeiro izbiral glasbo na "domači" radijski postaji RTHK Radio 3, poleg tega pa se je družil s svetovno znanimi glasbeniki in zasedbami. Med drugim je intervjuval člane skupine The Beatles ravno takrat, ko so ti zares zasloveli, leta 1964. Takrat je bil namreč na praktičnem izobraževanju v Londonu.

Kot se je spominjal leta 2021, ob upokojitvi, je beseda tekla predvsem o njihovem obdobju v Hamburgu, ko so se le stežka prebijali iz dneva v dan in si niso mogli niti predstavljati, da bodo nekaj let pozneje tako slavni. Vsi štirje člani so se Cordeiru podpisali na naslovnico revije, ki jo je še vedno hranil. "Verjetno je danes vredna pravo bogastvo," se je šalil leta 2021.

Ravno pogovor z Beatlesi je Cordeiro izstrelil med azijske radijske zvezdnike in mu odprl pot do številnih drugih svetovno znanih glasbenikov, kot sta Elton John in Tony Bennett.