Udeleženci zborovanja se glede na izjave niso obremenjevali s širitvijo novega koronavirusa. Foto: EPA
Udeleženci zborovanja se glede na izjave niso obremenjevali s širitvijo novega koronavirusa. Foto: EPA

Iz Francije poročajo o prireditvi, ki je v času, ko se po številnih državah vrstijo odpovedi javnih dogodkov, skorajda neverjetna. Na zahodu države se je v soboto namreč na javnem dogodku zbralo 3500 ljudi. Samo po sebi to še ne bi bilo neverjetno, a množica se je zbrala z enim samim razlogom – postaviti svetovni rekord v najbolj množičnem zborovanju Smrkcev na svetu.

"Odločili smo se, da ne bomo prestrašeni in da se kot pravi Francozi ne bomo vdali v usodo ter kljub vsemu skušali postaviti rekord," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden izmed udeležencev zborovanja. "Zdaj smo prvaki sveta," je dodal moški z modro pobarvanim obrazom in značilno belo čepico. Njegova spremljevalka je dodala, da je bil rekord pomembnejši od trenutne zdravstvene nevarnosti. "Novi koronavirus ni nič posebnega, to ni nič," je dejala.

Dogodek je sicer sprožil številne odzive, številni pa so ga označili za izjemno neodgovornega, saj bi lahko popolnoma po nepotrebnem povzročil hitro širitev novega koronavirusa. Kljub vsemu so bili francoski Smrkci na koncu zadovoljni – z zborovanjem jim je namreč uspelo postaviti Guinnessov rekord. Zbralo se jih je 3549. Zdi se, da so ulovili zadnjo priložnost, dan po zborovanju je francoska vlada namreč prepovedala vsa javna zborovanja več kot 1000 ljudi. V Franciji so doslej sicer potrdili več kot 1200 primerov okužbe in 19 smrti zaradi novega koronavirusa.