Nenavaden pogled na atensko akropolo. Foto: Reuters
Nenavaden pogled na atensko akropolo. Foto: Reuters

Že drugič v nekaj dneh je Grčijo zajelo – za te kraje precej neobičajno – snežno neurje. Prejšnji teden je termometer še kazal okoli 20 stopinj, nato pa so se temperature konec tedna močno spustile. Sneg je tako pobelil tudi Atene in bližnje plaže.

Medtem ko so se domačini čudili nenavadnemu vremenu in se mučili z vsakodnevnimi opravki, saj na tolikšno količino snega niso pripravljeni niti njihovi jekleni konjički, pa se je norveški veleposlanik v Atenah snega izjemno razveselil, saj se je za nekaj dni počutil skoraj kot doma. S hčerko sta se tako odpravila na bližnji grič in se s smučmi spustila po pobočju.

Posnetek, ki sta ga Frode Overland Andersen oz. norveško veleposlaništvo v Grčiji objavila na družbenih omrežjih, pa je obkrožil splet.

V Grčiji so snega sicer vajen v gorskih predelih in na severu države, v prestolnici pa to ni ravno običajen pojav, zato ni presenetljivo, da so imeli kar nekaj težav: ustavljen je bil javni promet, zaradi polomljenega drevja, ki je padalo na električne vodnike, pa so številni prebivalci trimilijonskih Aten ostali brez električne energije in vode.

Reševalci so pomagali okoli 10 ljudem, ki so s svojimi avtomobili obtičali v snegu, še navaja Reuters. Po napovedih vremenoslovcev, naj bi se snežna odeja stalila že konec tedna, ko pričakujejo otoplitev.

Bela odeja sicer ni prekrila le Grčije, ampak tudi dele Libanona ter celo Jeruzalem in Zahodni breg. V Izraelu in Palestini je sneg sploh neobičajen pojav – v Izraelu so debelejšo snežno odejo do zdaj izmerili le dvakrat od začetka meritev leta 1870, in sicer leta 1950 in 2013.