Sončne celice so lahko izredno poceni vir elektrike, a problem nastane, ko se sonce skrije za oblak. Foto: EPA
Sončne celice so lahko izredno poceni vir elektrike, a problem nastane, ko se sonce skrije za oblak. Foto: EPA

Sončne celice na strehi šole Quatre Cantons v nekdanji industrijski četrti Poblenou zagotavljajo elektriko šoli in še 30 gospodinjstvom v okolici. Vsako gospodinjstvo ima na voljo 500 vatov brezplačne elektrike, kar pomeni za približno 25 odstotkov manjši račun za elektriko.

Kot je za Guardian povedala predstavnica krajevne skupnosti Marike Charlier, se jim je ideja porodila leta 2019, nato pa so jo začeli v sodelovanju s šolo Quatre Cantons počasi uresničevati.

César Ochoa, profesor matematike na šoli in član šolskega odbora za trajnost, je povedal, da se je želja šole po zmanjšanju porabe energije uskladila z načrti domačinov, odbor pa je privolil, da donira 94.000 evrov za namestitev sončnih celic na streho šole.

30 gospodinjstev je posledično postalo odjemalcev elektropodjetja Barcelona Energia, ki ga vodi omenjeni odbor, s čimer so zamenjali zasebno podjetje Endesa, ki sicer nad zamenjavo ni bilo najbolj navdušeno.

“Ko bo enkrat sistem operativen, bo šola generirala 30 odstotkov elektrike,” je povedal Ochoa. "S tem bomo krili zgolj del potreb, a gre šele za pilotni projekt. In med šolskimi počitnicami bo energija, jasno, na voljo vsem, ki jo potrebujejo.”

Sončna energija je v Španiji upadla pod prejšnjo konservativno vlado, ki je uvedla “sončni davek" na posamezne potrošnike ali skupnosti, ki so uporabljale sončne celice, saj so se velika elektropodjetja potožila, da gre za nepošteno konkurenco.

Zdajšnja vlada je davek odpravila, nameščanje sončnih celic pa ponovno narašča. Lani je Španija proizvedla okoli 46 odstotkov svoje električne energije prek obnovljivih virov energije, a sončna (1,8 %) še vedno krepko zaostaja za vetrno (23 %) in vodno (11,4 %).