Upodobitev savne iz leta 1802. Foto: www.wikipedia.org
Upodobitev savne iz leta 1802. Foto: www.wikipedia.org
Naturisti
Goli kolesarji na ulicah Madrida skušajo spodbuditi ljudi k večji uporabi tovrstnega do okolja prijaznega prevoza. Foto: EPA
Naturisti
Pogled na Koversado. Foto: adriaticfanatic.com

Človeško golo telo so častili v umetnosti, zagovarjala pa jo je tudi zdravniška stroka. V določenih obdobjih je bila golota tabu in prepovedana. Besedo naturizem je prvič uporabil Belgijec Jean Baptiste Luc Planchon leta 1778 v pomenu "naravnega in zdravega življenjskega sloga".

Kaj je naturizem?
Naturizem je življenjski slog v sožitju z naravo, ki se izraža skozi socialno goloto, kjer gre za ljudi, ki občasno uživajo v goloti na dopustu, ali za družbeno dejavne posameznike, ki se zavzemajo za večjo svobodo in prožnejši družbeni odnos do golega telesa z namenom zdravega življenja v sožitju z naravo in drugimi ljudmi.

Naturizem kot premišljena golota nima ničesar opraviti z erotiko ali izkazovanjem spolnosti, čeprav ga popularna kultura vse prevečkrat kaže kot takega.

Zgodovina naturizma
Izvor modernega naturističnega gibanja sega v konec 19. stoletja kot odgovor na nezdrav odnos do golote v viktorijanski dobi. Prvo naturistično društvo v modernem pomenu je bilo ustanovljeno v Indiji kot Britanski koloniji leta 1891. Ustanovil ga je vdovec Charles Edward Gordon Crawford. Društvo, ki je imelo le tri člane je delovalo leto dni.

V začetku 20. stoletja je v Nemčiji izšlo kar nekaj filozofskih zapisov o goloti. Dr. Heinrich Pudor je pod psevdonimom Heinrich Scham izdal knjigo Nacktkultur (Kultura golote), v kateri je razpravljal o pozitivnih učinkih golote. Richard Ungewitter je izdal publikacije o koristnih učinkih golega sončenja in kopanja, uveljavljati pa sta se začela tudi organizirano golo kopanje in telovadba.

Ozaveščanje o "zdravi goloti" je povzročilo širitev naturizma tudi v druge države po svetu. Med obema svetovnima vojnama se je razširil v Francijo, skandinavske države in ZDA, v Nemčiji pa se je v tem času uveljavil še izraz "Freikörperkultur" (FKK).

Kmalu zatem, v času nacizma, je bil naturizem prepovedan in se je v Nemčiji znova razmahnil šele po drugi svetovni vojni, še posebno velik razcvet pa je doživel v nekdanji Nemški demokratični republiki. Po drugi svetovni vojni je leta 1953 v francoskem mestecu Montalivet nastala Mednarodna naturistična organizacija (INF), ki združuje številne naturistične zveze.

Hrvaška - naturistična meka
Kot zanimivost pa velja omeniti, da je za poseben mejnik v naturizmu na Hrvaškem poskrbel angleški kralj Edward VIII., ki je avgusta 1936 s svojo ameriško ljubico Wallis Simpson letoval na Rabu. Edward in njegova spremljevalka sta se gola predajala sončnim žarkom v zalivu Kandarola, ki še danes velja za eno izmed najbolj priljubljenih naturističnih destinacij.

Prav v hrvaški Istri, blizu Vrsarja, je bilo leta 1961 odprto prvo naturistično letovišče v Evropi. Koversada, kot se imenuje, sprejme 6.000 gostov. Ponaša se s pet kilometrov dolgo obalo, ponudbo številnih športnih aktivnosti in zvenečo zgodovino (tam naj bi v adamovem kostumu užival tudi slavni ženskar Casanova). Z leti je nastalo na Hrvaškem še veliko več tovrstnih letovišč in danes velja naša južna soseda za eno najbolj odprtih držav do tega življenjskega sloga.


Naturizem v Sloveniji
Začetnik naturizma v Sloveniji je zdravnik Arnold Rikli, ki je leta 1855 na Bledu začel zdraviti z vodnimi in zračnimi kopelmi, bistvo njegovega zdravljenja pa so bili kopanje v hladni vodi, golo sončenje in sprehajanje. Prvo knjigo na temo naturizma pri nas je leta 1924 izdal Ivo Zor ("Solnjčenje"). Slovenski naturisti so leta 1972 ustanovili Društvo prijateljev Koversade (tam je bil naturistični kongres), kar štejemo za začetek organiziranega slovenskega naturizma.

V naslednjih letih je pri nas nastalo še kar nekaj društev, leta 1977 pa je bila ustanovljena še Zveza društev naturistov Slovenije, ki je od leta 1988 članica Mednarodne naturistične zveze.

A. M.