Oposumov padec označi začetek novega leta v Severni Karolini. Foto: EPA
Oposumov padec označi začetek novega leta v Severni Karolini. Foto: EPA

Mestece v Severni Karolini ima namreč že skoraj dve desetletji dolgo tradicijo slovesa od starega leta in pozdrava novemu - ko ura odbije polnoč namreč s strehe tamkajšnje trgovine Clay's Corner spustijo oposuma.

Malega vrečarja dajo v poseben prozoren zaboj iz pleksistekla, nato pa tega z vrvjo počasi spustijo s strehe proti navdušeni množici, zbrani spodaj.

Dogodek oglašujejo kot "družinski in brezalkoholni", vsako leto pa pritegne veliko radovednežev. Sestavni del prireditve so tudi obvezne šale, ki jih iz rokava stresa organizator Clay Logan, poskočna bluegrass glasba, pa tudi tekmovanje vaških mladeničev, ki se preoblečejo v ženske in se potegujejo za naziv kraljice oposumov.

PETA s tožbo skoraj dosegla prepoved
Toda dogodek ima tudi veliko nasprotnikov, ki menijo, da gre pri zapiranju v zaboj in večmetrskem spustu za kruto ravnanje z živaljo, lani jim je uspelo, da res ni bil uporabljen živ oposum.

Marca so oblasti odločile, da se dogodek kot kulturna tradicija mesta lahko nadaljuje, organizacija za zaščito živali PETA pa je nato oktobra s tožbo skušala doseči nasprotno, a sodnik je zadnji hip vendarle dal zeleno luč.

Ocenil je namreč, da oposum ni v nevarnosti, če gre za nadzorovan padec in je takoj po spustu s strehe tudi spuščen nazaj na prostost na istem kraju, kot so ga dan prej ujeli.