Za helikopterski prevoz umirajočega Nigla Stonehousa so potrebovali 12.000 funtov, zbrali so jih že 14.500. Foto: Posnetek zaslona
Za helikopterski prevoz umirajočega Nigla Stonehousa so potrebovali 12.000 funtov, zbrali so jih že 14.500. Foto: Posnetek zaslona

Stonehousu, velikemu oboževalcu slovitega festivala (udeležil se je skoraj vsake izdaje v zadnjih treh desetletjih) so pred kratkim odkrili raka na ledvicah, ki se je medtem razširil tudi na pljuča, zaradi česar mu po napovedih zdravnikov ostaja le še nekaj tednov življenja.

Zdravstveno stanje se je Nigeu, kot ga kličejo najbližji, prejšnji teden močno poslabšalo, zato je z žalostjo ugotovil, da bo svoj zadnji Glastonbury moral izpustiti, saj v takšnem stanju preprosto ne more potovati. Na pomoč so mu priskočili najbližji in prijatelji, ki so se pozanimali in ugotovili, da bi lahko 58-letnika na prizorišče prepeljali s helikopterjem. A to seveda ni poceni, zato so na spletni platformi GoFundMe zagnali dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za plačilo stroškov prevoza iz bolnišnice na prizorišče festivala, kmetijo Worthy v Sommersetu.

"Čudovita ekipa, ki mu zagotavlja paliativno nego, pravi, da bo storila vse, da mu to omogočimo," je na strani zapisala ena od organizatork zbiralne akcije Lizzie Beggs, Maria Beggs pa je za agencijo PA pojasnila, da je zbiralna akcija Nigeu dala dodaten zagon. Čeprav se zaveda, da se njegovo življenje končuje, ga je misel na to, da bo na odru videl Diano Ross in druge velikane glasbe, navdala z upanjem in svežo energijo, pravi.

Prošnja za pomoč je naletela na množičen odziv – k temu je verjetno pripomoglo tudi dejstvo, da so pobudo na svojih družbenih omrežjih delili nekateri zvezdniki, ki bodo nastopili na petdnevnem festivalu –, tako da so zastavljen cilj, 12.000 britanskih funtov, dosegli in presegli že dan po začetku zbiranja sredstev. Trenutno je na "računu" slabih 15.000 funtov (17.400 evrov).

Čeprav so Stonehouse in njegovi bližnji odločeni "premikati gore", da mu še zadnjič omogočijo ogled vsaj enega nastopa, pa dopuščajo možnost, da se mu bo do srede stanje tako poslabšalo, da ga ne bodo mogli prepeljati v Somerset. V tem primeru, zagotavljajo, bodo vsa sredstva, ki so jih zbrali, namenili dobrodelnim organizacijam, ki jih podpira tudi sam festival.

Glastonbury bo sicer potekal od srede do nedelje, na tokratni (prvi popandemični) izvedbi festivala pa bodo med drugim nastopili Kendrick Lamar, Diana Ross, Sam Fender, Wolf Alice, Haim, Pet Shop Boys, Olivia Rodrigo in Megan Thee Stallion. Na oder bo stopila tudi 20-letna Billie Eilish, ki bo tako postala najmlajša soloizvajalka v zgodovini festivala, posebna pozornost pa je namenjena letošnjemu najstarejšemu nastopajočemu, legendarnemu beatlu Paulu McCartneyju, ki je pred dnevi praznoval 80 let.