Ljubitelji divjih živali in narave z vsega sveta so tudi letos glasovali o tem, katera izmed 25 fotografij, ki jih je izbrala žirija, je po njihovem mnenju najboljša. Glasove je oddalo rekordnih 75.000 ljudi. Srca večine je tokrat osvojil mladi polarni medved, ki spi na ledeni gori. V objektiv ga je ujel britanski amaterski fotograf Nima Sarikhani, ki je tako prejel nagrado za fotografa divjine leta (Wildlife Photographer of the Year People's Choice Award).

Fotografija nosi naslov Ledena postelja (Ice Bed). "Dih jemajoča in ganljiva podoba nam omogoča, da vidimo lepoto in krhkost našega planeta," je dejal direktor Naravoslovnega muzeja v Londonu Douglas Gurr in poudaril, da podoba spodbuja k razmišljanju in je "jasen opomin na neločljivo vez med živaljo in njenim habitatom", obenem pa je tudi vizualna predstavitev škodljivih vplivov zaradi segrevanja podnebja in izgube habitata, poroča BBC.

"Čeprav so podnebne spremembe največji izziv, s katerim se spopadamo, upam, da ta fotografija vliva tudi upanje. Še je čas, da popravimo nered, ki smo ga povzročili," je povedal avtor fotografije Sarikhani, ki je zaradi nagrade počaščen. Dodal je, da je v mnogo ljudeh, ki so jo videli, vzbudila močna čustva.

Fotografija mu je uspela po treh dneh iskanja polarnih medvedov v gosti megli ob norveškem arhipelagu Svalbard. Dvema samcema so sledili osem ur, malce pred polnočjo pa se je mlajši izmed njiju odločil, da si bo malce odpočil. Z močnimi tacami si je izpraskal posteljo na majhni ledeni gori, s katere je prej ves čas drsel, nato pa sladko zaspal.

Velike pohvale dobili tudi drugi štirje finalisti

Poleg zmagovalca so na letošnjem tekmovanju izstopali tudi drugi kandidati. Med njimi je Tzahi Finkelstein, ki je poskrbel za fotografijo Srečna želva (The Happy Turtle). Fotograf je, medtem ko je iz svojega skrivališča fotografiral obalne ptice, opazil želvo, ki se je sprehajala po plitvi vodi. Za fotografijo je poskrbel predvsem kačji pastir, ki je nepričakovano pristal na želvi.

Fotografijo Starling Murmuration, izraz, ki opisuje jato škorcev, ki skupaj letijo in pri tem spreminjajo smer, se vrtijo in obračajo ter spominjajo na velikanski oblak ptic, ki stalno spreminja obliko, je posnel Daniel Dencescu. Ta je več ur sledil škorcem po mestu in v predmestju Rima. Končno so se ptice v brezoblačnem zimskem dnevu zasukale tako, da so ustvarile podobo velikanske ptice.

Mark Boyd je svoje delo poimenoval Deljeno starševstvo (Shared Parenting). Levinji v Keniji sta za čas lova pet mladičev čez noč pustili skrite v gostem grmovju. Ko sta se z neuspešne misije vrnili, sta mladiče poklicali na odprto in jih začeli negovati.

Posebne pohvale je bil deležen tudi Audun Rikardsen, ki je ustvaril fotografijo Polarni sij meduz (Aurora Jellies). Fotografiral je mesečeve meduze v hladnih jesenskih vodah norveškega fjorda blizu mesta Tromsø, osvetlil pa jih je tudi severni sij. Svojo opremo je spravil v vodoodporno ohišje, ki ga je izdelal kar sam, nato pa uporabil svoj sistem za prilagajanje izostritve in zaslonke.

Vseh pet fotografij so do 30. junija na ogled tako na spletu kot tudi v londonskem Naravoslovnem muzeju.