Bi žlikrofe ... Foto: BoBo
Bi žlikrofe ... Foto: BoBo
Bograč
... ali raje bograč? Foto: MMC RTV SLO
Celjski grad
Po Starem gradu nad Celjem se danes sprehajajo vitezi, spletične, glumači, branjevci in drugi prebivalci srednjeveškega Celja. Foto: TIC Celje
Ruševine gradu Gamberk
Na dvorišču razvalin gradu Gamberk, ki se prvič omenja v 13. stoletju, bodo potekale tradicionale Grajske štorije. Foto: Staša Lepej Bašelj
V Lendavi je dišalo po bograču
Za konec tedna na žlikrofe

V starem mestnem jedru Lendave so se na tradicionalnem Bogračfestu zbrali mojstri za kuhanje bograča - pa tudi vsi tisti, ki radi le pokušajo končne izdelke. Tekmovanje domačini prirejajo že več kot desetletje, na prireditvi pa ne manjka niti drugih domačih dobrot, kot so lendavski pereci, ocvirkove pogače in seveda domače vino.

Izdelajte svoje žlikrofe!
Že nekaj dni pa diši po vsej Idriji, kjer poteka Praznik idrijskih žlikrofov, ena najzanimivejših kulinaričnih prireditev v idrijsko-cerkljanski gastronomski regiji. Namenjena je promociji Idrije in njene najbolj znane jedi, idrijskih žlikrofov. Že dopoldne so lahko obiskovalci kupili sestavine za pripravo žlikrofov na tamkajšnji kulinarični tržnici, nato pa se preizkusili tudi v izdelavi svojega žlikrofa. Žlikrofe so izdelovale tudi idrijske gospodinje in gospodinjci, ljubitelji in strokovna komisija za senzorično ocenjevanje pa so na koncu izbrali najboljše idrijske žlikrofe tega leta. Skrivnosti o tem, kako se pripravijo dobri žlikrofi, se bodo lahko naučili tudi obiskovalci in si jih privoščili z omako po izbiri, poroča STA.

Na portoroški ploščadi pa je šlo na vse ali nič - priredili so namreč zabavni dogodek, poimenovan Perje bo frlelo - ali z drugimi besedami: bojevali so se z blazinami. Organizatorji zagotavljajo, da dogodek ni le zabaven, ampak tudi koristen za zdravje - na ta način lahko namreč premagate stres, pravijo.

Vse dogodke tega konca tedna najdete na posebni strani, namenjeni prireditvam.

Celje se je zavrtelo za pol tisočletja nazaj
Po Starem gradu nad Celjem pa ta konec tedna poteka dvodnevna prireditev z naslovom Dežela Celjska vabi. Gre za enega izmed vrhuncev letošnjega Poletja v knežjem mestu, s prireditvijo pa želijo obuditi spomin na srednjeveško zgodovino mesta ob Savinji. Vitezi, spletične, glumači, branjevci in drugi posebneži so tako že v petek v obnovljenem mestnem jedru vabili na stari grad nad Celjem. Tam so nato danes zavrteli čas dobrih 500 let nazaj, ko so tod vladali mogočni celjski grofje in knezi, je za Radio Slovenija pojasnila Jerneja Kolar iz zavoda Celeia. Obiskovalci so lahko za izdelke barantali na srednjeveški tržnici, poskrbljeno pa bo tudi za najmlajše.

V preteklost pa so potovali tudi v Zagorju - na dvorišču razvalin gradu Gamberk, ki se prvič omenja v 13. stoletju, so namreč potekale tradicionalne Grajske štorije. Vsako drugo leto jih uprizorijo člani Prosvetnega društva Čemšeník. Rodbinske štorije, ki jih je pred leti napisal pokojni profesor Nande Razboršek, skozi zgodbe, legende in govorice prikazujejo zgodovinski vpogled v življenje rodbin nekdanjih lastnikov gradu. Tokratne Rodbinske štorije bodo odigrali člani gledališke skupine Prosvetnega društva Čemšenik pod režijskim vodstvom Marjana Bokala, sodelovali pa bodo tudi člani folklorne skupine, društva vaških žena in prostovoljnega gasilskega društva ter Zagorski oktet.

Nekaj za ljubitelje starodobnih vozil
Pa še nekaj za ljubitelje malce drugačne zgodovine - Slovenska veteranska avto moto zveza želi ob 15. obletnici delovanja na Vranskem doseči nov rekord po številu zbranih starodobnikov. Zveza, ki združuje slovenske klube in posameznike, ljubitelje starodobnih vozil, poleg članov in drugih lastnikov starodobnikov vabi na Vransko tudi vse, ki jih zanima vpogled v avtomobilsko zgodovino na Slovenskem, saj bo prireditev brezplačna tako za udeležence starodobnikov kot tudi radovedneže.

S tradicionalno prireditvijo Noč na Krki bodo nocoj v Novem mestu sklenili niz poletnih prireditev. Kot je za Radio Slovenija poročal Jože Žura, so Noč na Krki začeli dopoldne z belim teniškim turnirjem, sledila je kolesarska dirka na Grmu, nato pa še tekmovanje v veslanju. Pozno popoldne se bo večina dogajanja preselila na Loko, kjer bodo otroci v delavnicah izdelovali papirnate čolničke, ki jih bodo okrašene z lučkami v mraku spustili po Krki. Prireditev bodo sklenili s koncertom štirih novomeških glasbenih skupin.

Če vas zanima, katere zdravilne rastline, začimbnice in užitni pleveli rastejo na kraških travnikih, gmajnah, njivah, pa se morate odpraviti v Divačo, kjer že od petka poteka prvi tamkajšnji zeliščarski festival. Obiskovalci bodo izvedeli tudi, kako si doma postaviti pravo pastirsko pečico iz kraškega kamna, poskusili jedi z različnimi zelišči, pivo z zelišči in še kaj.

V prestolnici bodo Žurali z razlogom
V Ljubljani bo, kot je to že tradicionalno, zadnjo avgustovsko soboto potekal Žur z razlogom, tokrat že trinajsti. Dobrodelna sredstva, zbrana na tokratni prireditvi, ki poteka pod pokroviteljstvo "fotra" Umeka, bodo namenjena zaposlitvenim klubom, ki mladim pomagajo pri iskanju dela in dvigujejo njihovo zaposljivost.

Nič manj pestro ne bo niti v nedeljo - v Arboretumu Volčji Potok pripravljajo družinski dogodek Čarobni dan, v Portorožu pa bodo v morje skakali ... čisto pravi Božički. Dogodka se lahko udeleži vsakdo, pravijo organizatorji. Edini pogoj je Božičkova rdeče-bela oprava.

V Lendavi je dišalo po bograču
Za konec tedna na žlikrofe