Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

Knjigobežnica je simbol skupnosti, ki ceni izobraževanje, kreativnost in spodbuja branje med ljudmi. Je pa tudi neformalna oblika izposoje knjig, pravi Alenka Štrucl Dovgan, županja občine Divača, in dodaja: "Čar vsega tega je, da ti tudi svojo knjigo lahko prineseš, jo tam pustiš, vzameš drugo knjigo in jo potem nazaj prineseš. Odnos do knjige se s tem bogati."

Prvo knjigobežnico sta v občini Divača postavila Zavod Sopotniki in krajevna skupnost, in sicer na vaškem placu pod lipo na Barki februarja 2021. Domačini so jo hitro vzeli za svojo. "Prihajajo nove knjige; tiste, ki jih nekaj časa ni notri, pridejo nazaj ... Gre za prosto dostopno, odprto malo knjižnico," pravi krajanka Barke Anu Kahuna.

V barški knjigobežnici je na voljo marsikaj; romance, kriminalke, revije, križanke, dokumentaristika, zbrana dela Ivana Cankarja, letos tudi Kajuhova poezija. "Skrbimo za to, da je notri čim več različnega bralnega gradiva; da se spodbuja ljubezen do literature, ki nam omogoča svobodno premikanje po domišljiji in ne samo po času in prostoru," razlaga Anu Kahuna.

V prihodnjih mesecih bodo po občini Divača, ki je pred leti dobila priznanje branju prijazna občina, postavili še več knjigobežnic, v Senožečah, v Vremski dolini in še eno v Divači. "Danes smo vsi digitalizirani in na telefonih, knjiga pa je le tista stvar, ki daje drugačen čar. Želimo, da se med ljudmi to branje prime," poudarja županja Štrucl Dovgan.

Knjigobežnica pa je pomembna tudi zato, ker dviga kulturo odnosov med ljudmi, krepi spoštovanje, strpnost, z branjem pa si krajšamo in plemenitimo življenje ter širimo obzorja.

Stara lokomotiva postala knjižnica na prostem