Obrezovanje Stare trte je skrbno in strokovno opravil mestni viničar Stane Kocutar. Foto: MP Produkcija
Obrezovanje Stare trte je skrbno in strokovno opravil mestni viničar Stane Kocutar. Foto: MP Produkcija
Prireditev je na obrežje reke Drave privabila številne občane, Staro trto pa so s svojim obiskom počastili tudi predstavniki mesta, vinskih redov in bratovščin ter vinske kraljice. Za pester kulturni program so poskrbeli MPG Neuvirtovi Štajerci in AFS Študent. Foto: MP Produkcija
Po koncu prireditve je v Hiši Stare trte gospodar Stare trte, župan Andrej Fištravec, podpisal nov pravilnik o Stari trti. Kot novost pravilnik med drugim predvideva, da se lahko odslej stekleničke vina Stare trte namenijo tudi prodaji na trgu. Foto: MP Produkcija

Rez Stare trte se je razvil v odmevno prireditev v okviru celoletnega cikla dogodkov, posvečenih Stari trti, z vrhuncem svečane trgatve jeseni.

Najstarejšo trto na svetu je ob prisotnosti mariborskega župana Andreja Fištravca, vinskih kraljic in drugih zbranih obrezal mestni viničar Stanislav Kocutar, po ocenah katerega je trta še vedno v izvrstni kondiciji - lani je trta rodila rekordnih 64 kilogramov grozdja: "Obrezali smo jo tako, da pričakujemo neki optimalen pridelek. Ni preobremenjena. Na vsaki rozgi, ki bo pognala, bomo pustili samo grozd, saj ne stremimo za rekordom v količini pridelka, ampak za rekordom trajanja in življenjske energije."

"Naša lepotica je v novem ciklusu. Kot vidite, je v izvrstni formi, ni sama in z nestrpnostjo pričakujem, kako bo obrodila letos," je ob tej priložnosti dejal skrbnik Stare trte, župan Fištravec: "Ne gre tu za rod, s katerim bomo reševali slovensko gospodarstvo. Vsekakor pa gre za rod, ki nam lahko da novih moči in samozavesti za leta, ki so pred nami."

Vinograd s potomkami Stare trte
Letos mineva 25 let, odkar del cepičev žlahtne mariborske modre kavčine podeljujejo drugim krajem po Sloveniji in po svetu. Sprva so jih delili ob trgatvi, v zadnjih letih pa ob rezu spomladi. Kot prva je potomko Stare trte prejela Občina Ljubljana in ta še zdaj raste na Ljubljanskem gradu.

Letos so cepiče prejeli Slovensko kulturno in športno društvo Maribor iz Hildna v Nemčiji, Občina Cerekvice nad Bystrici iz Češke, Občina Šmartno ob Paki, Občina Gorišnica in Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Malečnik za PGD Pertoča z Goričkega. Po besedah Kocutarja je po uradnih podatkih po Sloveniji že okoli 160 in po svetu okoli 70 rastišč Stare trte.

Vsako leto del cepičev razdelijo tudi meščanom na prireditvi, a bi radi to razdeljevanje in skrb za Staro trto natančneje uredili, zato so danes podpisali nov pravilnik o Stari trti. "Letos smo zelo malo stvari razdelili, saj si prizadevamo, da bi drugo leto v Mariboru zasadili vinograd s potomkami Stare trte in prišli v letu 2020 tudi do prvega vina," je še dejal Kocutar.

Ima ga tudi kraljica Elizabeta II.
Stara trta s potrjeno starostjo več kot 400 let je zaščitena kot naravni spomenik. Vpisana je v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Iz grozdja, ki ga je običajno letno od 35 do 55 kilogramov, pridelajo okoli 25 litrov vina. Polnijo ga v posebne stekleničke, te pa mariborska občina uporablja za protokolarne namene. Letno jih ne napolnijo nič več kot sto, med drugimi pa jo je prejela tudi britanska kraljica Elizabeta II.

Rez stare trte
Rez stare trte