Foto: AP
Foto: AP

V glavnem mestu province Vzhodna Nusa Tenggara je zgodaj zjutraj mogoče videti zaspane najstnike na poti v šolo. Ti sodelujejo v kontroverznem poskusu, s katerim želijo med drugim pridobiti dodatni prosti dan, piše britanski Guardian.

Oblasti pravijo, da je načrt, ki ga je prejšnji mesec napovedal guverner Viktor Laiskodat, namenjen krepitvi discipline otrok.

Po besedah ​​staršev pa so otroci, ko pridejo domov, izčrpani.

"Zelo težko je, zdaj morajo od doma, ko je še trda tema. Tega ne morem sprejeti, saj njihova varnost ni zagotovljena, ko je temno in tiho," je za AFP povedala Rambu Ata. Njena 16-letna hči Eureka se mora zbujati ob 4. uri zjutraj, da se pripravi in ​​se z motorjem odpelje v šolo. "Zdaj je vsakič, ko pride domov, utrujena in takoj zaspi," je dodal Eurekin oče.

Šole v Indoneziji se običajno začnejo med 7. in 8. uro zjutraj, končajo pa se okoli 15.30.

"To ni povezano s prizadevanjem za izboljšanje kakovosti izobraževanja," je dejal Marsel Robot, strokovnjak za izobraževanje z univerze Nusa Cendana. Meni, da bi dolgoročno pomanjkanje spanja lahko ogrozilo zdravje učencev in povzročilo spremembo v vedenju. "Spali bodo le nekaj ur, kar pomeni resno tveganje za njihovo zdravje. To jih bo tudi spravilo v stres."

Indonezijska tiskovna agencija Kompas poroča, da je indonezijski varuh človekovih pravic zaprosil centralno vlado, naj ustavi pilotni projekt, ki traja od februarja. Ministrstvo za krepitev vloge žensk in zaščito otrok ter indonezijska komisija za zaščito otrok sta prav tako izrazila pozive k preučitvi stanja.

Kljub kritikam oblasti v Kupangu vztrajajo pri eksperimentu in so ga razširile celo na tamkajšnjo izobraževalno agencijo, v kateri tudi javni uslužbenci zdaj začnejo svoj dan ob 5.30.