Opazovati je bilo mogoče enega izmed najbolj znanih meteorskih rojev – Perzeide, ki je vsako leto viden med 17. julijem in 24. avgustom.

Tudi pri nas so nekateri zrli v nebo, na Štajerskem so opazovanje pripravili v astronomskem društvu Orion, a so bili utrinki zaradi svetle, polne lune in oblačnega vremena slabo vidni.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Že okoli 22. ure so nebo nad Šmartnim na Pohorju zakrili oblaki. "Nocoj nimamo prav veliko sreče, saj se fronta približuje Sloveniji in pred to fronto se je že nekoliko pooblačilo," je pojasnjeval Igor Žiberna.

Okoli polnoči so sicer še upali na vsaj kanček jasnega neba, a pogled na radarsko sliko ni bil nič kaj obetaven.

V dobrih pogojih bi v tem času s prostim očesom videli tudi do 100 utrinkov na uro. Gre za astronomski pojav, ki je posledica kroženja kometov okoli sonca, ki puščajo za seboj številne delce. "Ti delci zaidejo v zemljino atmosfero, vzburijo to atmosfero, jo ionizirajo, in zaradi tega zažari, torej se segreje, in mi to vidimo kot utrinek," opisuje sogovornik.

Video: Meteorski roj Perzeidov ponoči dosegel vrhunec

Tovrstnih meteorskih pojavov je sicer več kot 50, pa vendar je ta nekaj posebnega. "Tisto, kar je poseben draž pri Perzeidih, pa je to, da pogostokrat naletimo na zelo svetle utrinke, na malo večje kose," pravi Žiberna.

Letos jih žal nismo dočakali, so pa v društvu poskrbeli, da smo lahko ob kratkotrajnem trganju oblakov opazovali mogočno Luno, Jupiter in Saturn.