Velike pivce najdemo po vsem svetu. Takšni prizori na münchenskem Oktoberfestu niso redkost. Foto: EPA
Velike pivce najdemo po vsem svetu. Takšni prizori na münchenskem Oktoberfestu niso redkost. Foto: EPA
Prizor iz angleškega puba. Mnogim Britancem brez piva ni živeti. Foto: EPA
Mnogim Britancem pa ni všeč, da njihovi rojaki slovijo ravno po popivanju. Foto: EPA

Britanski znanstveniki so ugotovili, da uživalce alkohola lahko kategoriziramo v devet različnih tipov - od depresivnih osamljenih pivcev do mačističnih razgrajačev. Gre za del kampanje proti zloglasni britanski "kulturi" popivanja, ki jo želijo britanske oblasti vsaj omiliti, če ne že odpraviti.

Prvi tip uživalcev alkohola so poimenovali "pivci za zmanjšanje stresa", ki spijejo kakšen kozarček po koncu težkega delovnega dne. Sem spadajo predvsem ženske in moški srednjega razreda.

Drugi tip so "pivci v skupnosti", ki pijejo, da bi pripadali neki skupini. Tu so večinoma moški in ženske nižjega srednjega razreda, ki pijejo v večjih skupinah.

Tretji tip so "hedonistični pivci", ki potrebujejo stimulacijo in se želijo sprostiti. Pogosto gre za ločence z odraslimi otroki, ki imajo tudi ekshibicionistične težnje.

Sledijo "mačistični pivci", ki večino svojega prostega časa preživijo v pubih in pivnicah. Gre pravzaprav za moške vseh starostnih razredov.

Peti tip so "prijateljski pivci", ki večinoma pijejo zato, da ostajajo v stikih s svojimi prijatelji.

Naslednji so "konformistični pivci", ki jih žene želja po pripadnosti neki skupini. Običajno gre za moške, stare med 45 in 59 leti.

Sedmi tip so poimenovali "pivci iz dolgočasja". Gre za pivce, ki pijejo, da jim hitreje mine čas in da razbijejo vsakodnevno enoličnost.

Osmi tip so "depresivni pivci", ki pravzaprav težijo k udobju ali občutku varnosti. V tej skupini so ljudje vseh starosti, obeh spolov in vseh družbenih razredov.

Zadnji, deveti tip pa so poimenovali "odvisniki na meji", ki imajo pub za svoj drugi dom. Obiskujejo ga redno, v vseh obdobjih dneva, med tednom in konec tedna. Pogosto tudi zelo hitro pijejo.

"Brez alkohola ni žura!"
Znanstveniki so se s tovrstno kategorizacijo vključili v informacijsko kampanjo britanskih zdravstvenih oblasti, da bi prekinili tradicijo, po kateri se je za dober večer zunaj treba prekomerno opiti. S tovrstno kategorizacijo želijo ljudi opozoriti na težave in jim pojasniti posledice njihovega obnašanja, da bi jim tako pomagali pri spremembah na bolje, pojasnjujejo v Londonu.

Glede na uradne številke vsako leto najmanj 50.000 mladih v Angliji konča v bolnišnici zaradi alkohola. Angleška zdravstvena blagajna (NHS) pa je zaradi nesreč in bolezni, povezanih z alkoholom, vsako leto lažja za okoli 2,7 milijarde funtov oz. 3,4 milijarde evrov, ne da bi k temu prišteli še stroške policije in drugih posledic pijančevanja.