Morda je življenje slavnih videti resnično dobro, pa vendar: si predstavljate življenje, v katerem vam ne dovolijo v miru vdihniti niti za sekundo? Foto: EPA
Morda je življenje slavnih videti resnično dobro, pa vendar: si predstavljate življenje, v katerem vam ne dovolijo v miru vdihniti niti za sekundo? Foto: EPA
Steven Tyler
Zakon nosi ime po glasbeniku rockovske skupine Aerosmith Stevenu Tylerju. Foto: Reuters
razgaljena vojvodinja Cambriška
Poleti so največ prahu dvignile fotografije razgaljene vojvodinje Cambriške, ki so bile objavljene v francoski reviji Closer. Britanski kraljevi dvor je tožil paparace. Foto: Reuters
Most, princesa Diana
Nesreča se je zgodila, ko so Diano in spremljevalca zasledovali paparaci, ki so spremljali vsak korak njenega življenja. Poleg 36-letne princese, matere princev Williama in Harryja, in 42-letnega Dodija je umrl še voznik Henri Paul, ki je bil pod vplivom alkohola. Dianin telesni stražar Trevor Rees-Jones je nesrečo preživel. Foto: EPA

64-letni Tyler, ki "polovično" živi na havajskem otoku Maui, je tudi osebno pričal v državnem senatu - spremljal ga je tudi Mick Fleetwood iz skupine Fleetwood Mac -, njegovo tarnanje nad trpljenjem bogatih in slavnih, ki nimajo nikoli miru pred vsiljivimi fotografi, ki jim kratijo pravico do zasebnosti, pa je zagotovo pripomoglo k sprejetju zakona.

Nov zakon, ki ga je potrdil havajski senat, omogoča tožbo zaradi objav fotografij in tonskih posnetkov, ki brez dovoljenja prikazujejo intimne ali družinske dejavnosti kogar koli.

Tyler je senatu povedal, da nima nič proti fotografiranju na javnih mestih, vendar pa trpi, ko revije, kot je People, objavijo fotografije tuširanja, preoblačenja ali praznovanja božiča z otroki.

"Javne osebnosti, kot so zvezdniki, imajo že tako manjšo stopnjo zasebnosti," je dejal vrhovni predsednik senata Clayton Hee, ki je bil za sprejetje zakona, dodaja pa: "Zasebni trenutki, medtem ko so na počitnicah z družino in prijatelji, so še bolj dragoceni za javne osebnosti."

S sprejetjem zakona želijo na svoje rajske otoke privabiti več bogatih in slavnih.

Večja je slava, več je fotografov, večji je zaslužek
Kritiki zakona, ki olajšuje tožbe proti paparacem, sicer dvomijo o njegovi ustavnosti in menijo, da želijo slavni pojesti omleto brez razbijanja jajc. Večja je slava, večje je obleganje fotografov, kar pomeni večje zanimanje javnosti in več zaslužka.

Proti sprejetju zakona sta bila le dva člana od 25 članov senata. Predlog bo zdaj šel naprej v potrditev državnemu predstavniškemu domu.

"Mar smrt princese Diane ni bila dovolj močna budnica?!"
Steven Tyler pa ni edini zvezdnik, ki se je javno spravil nad vsiljive paparace.

Julia Roberts je v preteklosti pozvala ameriške oblasti, da prepovejo paparacem fotografiranje zvezdniških otrok: "Ne vem, kaj se dogaja s temi 'norimi' ljudmi, ki na vsak način želijo priti do fotografije malčkov. Mislim, da bi moralo biti fotografiranje otrok slavnih staršev prepovedano."

Lady Gaga se boji, da bi se ji zaradi zasledovalcev slavnih, ki so priljubljeni pevki ves čas za petami, nekega dne zgodilo nekaj slabega. 25-letnica je namreč izjavila, da se boji, da bi nekega dne umrla na tragičen način, kot je "kraljica ljudskih src" Diana - eden izmed razlogov za usodno trčenje naj bi bili nadležni paparaci, zaradi katerih je voznik stopil na plin.

Poleti so največ prahu dvignile fotografije razgaljene vojvodinje Cambriške, ki so bile objavljene v francoski reviji Closer. Britanski kraljevi dvor je tožil paparace. Na objavo fotografij so se odzvali tudi v palači princa Williama in njegove žene: "Njuni visokosti sta izredno užaloščeni zaradi francoske objave in fotografa, ki je na tako grotesken in povsem neodgovoren način vdrl v njuno zasebnost. Dogodek spominja na najhujši izgred medijev in paparacev v času življenja princese Diane, valižanske princese, in toliko bolj bega vojvodo in vojvodinjo. Njuni visokosti sta v odmaknjeni hiši pričakovala vso zasebnost. Nepredstavljivo je, da je nekdo posnel takšne fotografije. Uradniki, ki delujejo v imenu njunih visokosti, še že posvetujejo z odvetniki o možnostih, ki so na voljo vojvodi in vojvodinji."

Smrt fotografa
Januarja je ob smrti fotografa pred nevarnostjo paparacev svaril tudi Justin Bieber. Spomnimo, nesreča se je zgodila, ko je paparac po fotografiranju prečkal cesto, zaradi hudih poškodb pa je pozneje v bolnišnici umrl. "Upam, da bo ta tragedija končno pomagala pri urejanju dovolj močne zakonodaje, ki bo zaščitila življenja in varnost znanih oseb, policistov, nedolžnih opazovalcev in fotografov samih," je komentiral Bieber.

Podobnih misli je bila še ena tarča paparacev - igralka in pevka Miley Cyrus, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisala: "Upam, da smrt fotografa prinese nekaj sprememb v letu 2013. Paparaci so nevarni. Mar smrt princese Diane ni bila dovolj močna budnica?!"