Štorklje zimo običajno preživijo v toplih krajih (slika je simbolična). Foto: EPA
Štorklje zimo običajno preživijo v toplih krajih (slika je simbolična). Foto: EPA

Štorklja se že nekaj dni mirno sprehaja med mimoidočimi in avtomobili na parkirišču v Požegi, občasno pa s parkirišča poleti, a se potem znova vrne. Veliko ljudi jo fotografira, nekateri ji redno kupujejo surovo meso.

Ptica se je očitno odločila, da bo zimo namesto v toplih južnih krajih pričakala kar na parkirišču na Hrvaškem. Ljudje so jo vzljubili, ker pa štorklja v decembru v hrvaškem mestu ni nekaj običajnega, so tudi zaskrbljeni, da je morda poškodovana ali bolna. Pristojni menijo, da je z njo vse v redu, nekateri prebivalci pa so vseeno zaskrbljeni, kako bo preživela, saj je vreme vse bolj mrzlo. Opozarjajo tudi na nevarnost, da bi štorkljo morda kdo nehote na parkirišču povozil, poroča Večernji list.

Selitev v zavetišče za zdaj ni potrebna

Na družbenih omrežjih so prebivalci pristojne pozvali, naj štorkljo namestijo v zavetišče za ptice, ki je približno 50 kilometrov stran v Ruščici pri Slavonskem Brodu. Ptice namreč tam okrevajo, nato pa jih vrnejo v naravo.

V javni ustanovi za upravljanje zaščitenih območij Požeško-slavonske županije menijo, da selitev v zavetišče za zdaj ni potrebna. Nizke temperature naj za štorkljo ne bi bile težava, preživela bo, dokler bo imela hrano. Če pa bodo zamrznile vodne površine, na katerih se hrani, bo nastopilo kritično obdobje. V tem primeru jo nameravajo uloviti in preseliti v zavetišče za ptice, prebivalce pa so pozvali, naj štorklje ne plašijo ali vznemirjajo.