Kuharski mojstri so pripravili številne dobrote. Foto: EPA
Kuharski mojstri so pripravili številne dobrote. Foto: EPA

Na letošnjem prazniku si bodo obiskovalci lahko ogledali tržnico artičok in drugih dobrot ter razstavo likovnih del in literarnih prispevkov malih umetnikov, ki jih je navdušila ta rastlina. Na posebnem predavanju pa bo mogoče pobliže spoznati artičoko in njeno uporabo v kulinariki ter se sprehoditi med strunjanskimi nasadi in po bližnjem krajinskem parku.

V strunjanskih nasadih raste avtohtona, kulinarično slastna, zdravilna, a premalo znana istrska artičoka. Ta ima na Obali celo daljšo tradicijo kot kaki. Istrska artičoka je vijoličasto-zelene barve, od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa okusnejša, zaradi česar je pri gurmanih cenjena podobno kot divji beluši.

Zdravilni učinki artičok
Artičoka je tudi zdravilna rastlina, saj pospešuje prebavo, spodbuja črevesno floro, čisti jetra, spodbuja delovanje žolča, znižuje holesterol in spodbuja izločanje vode iz telesa, lajša pa tudi sindrom razdražljivega črevesa. Vsebuje vitamine B, C in K, betakaroten, kalcij, folno kislino, kalij, fosfor, magnezij in natrij, navsezadnje pa velja tudi za afrodiziak.