Foto: freedigitalphotos.net
Foto: freedigitalphotos.net

V električnih avtomobilih je namreč vožnja mirnejša, manj je hrupa s ceste in različnih tresljajev, kar vse dobro vpliva na počutje psov. V teh vozilih se jim je srčni utrip znižal za 30 odstotkov v primerjavi z dizelskimi vozili, je ugotovila študija.

Raziskovalci so 20 psov peljali na desetminutno vožnjo – le eden izmed njih se tudi v običajnem življenju vozi v električnem vozilu. Najprej so jih posedli v električno vozilo, nato pa še v takšno z dizelskim motorjem. Med obema vožnjama so imeli enourni predah, da bi zagotovili, da se ob skoku v oba avtomobila dobro počutijo.

Ugotovili so, da so bili štirinožci v dizelskem avtomobilu mnogo nemirnejši, saj so se za 50 odstotkov pogosteje usedli ali vstali, v električnem vozilu pa so umirjeno ležali.

Med vožnjo so jih ves čas snemali in jim merili različne kazalnike. Profesor Daniel Mills je dejal: "Naši izsledki so jasno pokazali, da psom mnogo bolj ustreza vožnja v električnih vozilih, v njih se mnogo bolj umirijo. Imeli so tudi nižji srčni utrip, kar je posebej zanimivo, saj je visok utrip povezan s potovalno slabostjo."

Najboljše pesmi za umiritev psa v avtomobilu

Raziskovalci z univerze v Glasgowu so poleti sestavili tudi seznam najboljših pesmi, če v avtomobilu vozite psa:

How Deep Is Your Love – Bee Gees
No woman no cry – Bob Marley
(Everything I Do) I'll Do It for You – Bryan Adams
I Want to Know What Love Is – Foreigner
Dark Side of The Moon – Pink Floyd
One In 10 – UB40
Hounds of Love – Kate Bush
Desperado – The Eagles
Many Rivers to Cross – Jimmy Cliff
Love is King – Sade