Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dražbena hiša Sotheby’s je pretekli teden napovedala dražbo 14,83-karatnega diamanta, katerega posebnost ni teža, ampak barva. Je namreč izjemno redke škrlatno-rožnate barve, obrusili pa so ga iz največjega kosa rožnatega kristala, kar so jih kdaj našli v Rusiji, in ga poimenovali Duh vrtnice (Le Spectre de la rose), po znani istoimenski ruski baletni predstavi.

"Pojav rožnatih diamantov v naravi je zelo redek," pojasnjuje strokovnjak za diamante in vodja Sothebyjevega oddelka za dragulje, Gary Schuler. "Samo en odstotek vseh rožnatih diamantov pa je večji od enega karata," še dodatno pojasnjuje, zakaj tako visoka napovedana cena.

Poznavalci trga namreč napovedujejo, da bi lahko diamant prinesel okoli 38 milijonov dolarjev (dobrih 32 milijonov evrov), saj so posebno rožnati diamanti izjemno cenjeni.

Zadnja leta, piše Reuters, predvsem azijski milijonarji tovrstne drage kamne kupujejo kot obliko naložbe, zato ni nič nenavadnega, da so kamen najprej predstavili v Hongkongu, pred dražbo, ki bo 11. novembra v Ženevi, pa si ga bodo lahko izbranci ogledali še v Singapurju in Tajpeju.