Albatrosi so običajno vse življenje zvesti svojemu partnerju. Foto: EPA
Albatrosi so običajno vse življenje zvesti svojemu partnerju. Foto: EPA

Ptica je izvalila jajce tretjega februarja na majhnih otokih Midway, ki ležijo v Tihem oceanu, nekje na pol poti med Severno Ameriko in Azijo.

Ta vrsta albatrosa običajno živi okoli 35 let, tako da je Modrost že z življenjsko dobo presegla vse rekorde, za povrh pa je še dobila zdravega mladička. Strokovnjaki menijo, da je v svojem dolgem življenju približno 35-krat postala mama, v zadnjih šestih letih je vsako leto izvalila enega mladička.

Znanstveniki sicer predvidevajo, da samice albatrosa v poznejših letih postanejo neplodne, čeprav niso še potrdili, pri kateri starosti se to zgodi in ali to resnično drži. Tudi pri odkrivanju tega bi jim Modrost lahko bila v veliko pomoč.

Dejavna "upokojenka"
"Če bi bila človek, bi bila že nekaj let verjetno v pokoju in bi uživala v jeseni življenja. Ona pa kljub visoki starosti še vali jajca in vsako leto preleti Tihi ocena. Resnično neverjetno," je nad "čudežem narave" navdušen ornitolog Bruce Peterjohn.

Kljub temu pa ptica ne kaže nobenih znakov, da se bo počasi umirila, saj po ocenah vsako leto preleti več kot 80.000 kilometrov!