Mis sveta je leta 1997 postala Indijka Diana Hayden. Foto: Reuters
Mis sveta je leta 1997 postala Indijka Diana Hayden. Foto: Reuters

Čeprav je Indija dežela, v kateri živi okoli 1,3 milijarde ljudi, imajo vse tekmovalke svetlo polt in ustrezajo tipičnim evropskim lepotnim standardom. Kolaž fotografij vseh tekmovalk je najprej objavil indijski časopis Times of India, nemudoma pa je zaokrožil tudi po družbenih omrežjih.

Indija je dom več sto različnih etničnih skupin, ki se med seboj ne razlikujejo le po kulturi, temveč tudi po videzu. Pričakovali bi, da bo na izboru za mis Indije opaziti pestro in raznoliko množico tekmovalk. A dejstvo je, da imajo vse svetlo polt, podobno pričesko in primerljive telesne mere, piše CNN.

Podobnost ni ostala neopažena, na organizatorje in žirante tekmovanja se je vsul plaz kritik. "Ali je pogoj za udeležbo to, da imaš svetlo polt?" se je pod objavo na družbenem omrežju Twitter vprašala ena od sledilk.

Medtem CNN ugotavlja, da so predstavitvene fotografije precej zavajajoče, saj podroben pregled drugih fotografij posameznih tekmovalk pokaže, da se njihove polti v resnici precej razlikujejo. Postavlja se vprašanje, ali so organizatorji tekmovanja dekletom pred fotografiranjem z ličili pobelili polt.

Tekmovanje za mis Indije je v državi sicer zelo spoštovano in uveljavljeno, lepotice pa lento pogosto odnesejo tudi na tekmovanju za mis sveta. Lepotna tekmovanja so številnim pomagala tudi do blesteče kariere. Med nekdanje misice spadata na primer igralki Priyanka Chopra in Aishwarya Rai.