Praznovanje na festivalu v Cheltenhamu v Združenem kraljestvu. Foto: Reuters
Praznovanje na festivalu v Cheltenhamu v Združenem kraljestvu. Foto: Reuters

Sveti Patrik je svetnik in zavetnik Ircev, ki je v sedmem stoletju na Irskem razširil krščanstvo. 17. marec tako velja za praznik vseh Ircev in vsega irskega, zaznamuje pa ga zelena barva, ki je barva triperesne deteljice, s katero je sveti Patrik razlagal troedinost Boga. Irsko so v 19. stoletju prizadele številne nesreče in velika krompirjeva lakota, ki je številne Irce prisilila v izseljevanje, predvsem v ZDA. S seboj so odnesli tudi tradicijo praznovanja dneva svetega Patrika, ki je hitro postal eden najbolj svetovno praznovanih dni angleško govorečega sveta.

"Ni slabega vremena, le napačna oblačila"

V oddaji Dobro jutro je gostoval Dave Ryan, Irec, ki zdaj živi blizu Maribora. Dejal je, da je med Slovenci in Irci kar nekaj podobnosti. "Vsi se radi zabavamo, vsaj za Štajerce lahko to rečem. Ljudje v obeh državah so zelo družabni in imajo radi glasbo." Potrdil je, da sta najljubši pijači Ircev pivo in viski – ta beseda izvira iz irščine in pomeni "voda življenja". Glede zelene barve in irskega vremena pa je dejal: "Na Irskem dežuje skoraj vsak dan, zato je trava res neverjetno zelena. Imamo pa vsak dan štiri letne čase, zato rečemo, da ni slabega vremena, samo napačna oblačila."

V Sloveniji sicer po podatkih statističnega urada živi 59 irskih državljanov.

Parada v Dublinu največja do zdaj?

Potem ko so lani in predlani zaradi pandemije praznovanja ob prazniku odpadla, bo danes na Irskem na stotisoče irskih in tujih obiskovalcev znova praznovalo dan svetega Patrika. Organizatorji so obljubili, da bo glavna parada, ki bo potekala po ulicah v središču Dublina, večja in boljša kot kadar koli prej.

Priljubljeni dogodki ob največjem irskem prazniku so bili med prvimi, ki so bili marca leta 2020 odpovedani, saj so bila množična srečanja prestavljena, lokali zaprti, mednarodna potovanja pa ustavljena. Zdaj so omejitve odpravljene, organizatorji pa letošnja praznovanja označujejo kot simbolno vrnitev Irske po dveh letih pandemije.

Na paradi v Dublinu pričakujejo do 400.000 obiskovalcev in 3000 udeležencev, pri pripravi trase in postavitvi odrov pa sodeluje približno 250 izvajalcev. Poleg obilice tradicionalnih okraskov v zeleni barvi se pričakuje, da bodo z modro-rumenimi zastavami izkazali tudi podporo Ukrajini.

Dublinsko letališče je ob tem sporočilo, da v 12-dnevnem obdobju okrog dneva svetega Patrika od 12. do 24. marca pričakujejo približno 800.000 potnikov.

Dan sv. Patrika skozi irske in slovenske oči