Opice, kužki, mačke, pujsi, konji in drugi vretenčarji so na seznamu med pogosteje zastopanimi. Foto: Shutterstock
Opice, kužki, mačke, pujsi, konji in drugi vretenčarji so na seznamu med pogosteje zastopanimi. Foto: Shutterstock

Morda se zdi na prvi pogled smešno, da se je trojica italijanskih biologov lotila resne analize nabora t. i. emodžijev oz. čustvenčkov, ki jih ponujajo različne naprave, družbena omrežja in programi. A Stefano Mammola, Mattia Falaschi in Gentile Francesco Ficetola opozarjajo: "Čeprav se zdi, da je kriza biotske raznovrstnosti oddaljena od spletnega sveta, v naši vse bolj digitalizirani družbi ne smemo podcenjevati potenciala emodžijev za ozaveščanje in spodbujanje spoštovanja raznolikosti življenja na Zemlji."

"Razvoj in vzdrževanje raznolikih in vključujočih naborov čustvenčkov sta ključna za zagotavljanje pravične zastopanosti drevesa življenja v digitalnih komunikacijskih orodjih," so po poročanju AFP-ja dodali naravovarstveni biologi z Univerze v Milanu.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli čustvenčke, povezane z naravo in živalmi, v spletnem katalogu emodžijev Emojipedia med letoma 2015 in 2022. Ugotovili so, da so v naboru ikonic najpogosteje zastopani vretenčarji (na primer sesalci, ptiči, dvoživke, plazilci in ribe), in to veliko več, kot jih dejansko najdemo v naravi. Skupno so omenjene skupine predstavljale 76 odstotkov vseh emodžijev, medtem ko je bilo "nevretenčarskih" emodžijev le dobrih 20 odstotkov, kar je povsem nasprotno od realnosti, saj je velika večina živali v naravi (97 odstotkov) nevretenčarjev.

Ekipa ob tem v članku, ki je bil v ponedeljek objavljen v reviji iScience, poudarja, da je samo med členonožci opisanih več kot 1,3 milijona vrst, medtem ko je vseh vrst poznanih vretenčarjev le okoli 85.000. Trojica biologov ugotavlja, da so "diskriminirani" predvsem členonožci, ki, kot je znano, vključujejo, pajkovce, insekte, rake ...

Še bolj zapostavljeni so predstavniki ploskih črvov in zajedavskih glist, saj pripadnikov teh dveh skupin na seznamu čustvenčkov sploh niso našli, pa jih je v naravi po 20.000 različnih vrst.

A vse ni slabo, so sklenili analizo – v zadnjem času se namreč biotska raznovrstnost emodžijev povečuje. "Kolobarniki so se v naboru pojavili leta 2020 z emodžijem 'črv', ki najverjetneje predstavlja deževnika. Leta 2021 pa so se na seznam uvrstili tudi plaščarji, ko se je pojavil emodži rdeče korale," so še zapisali.