V Riu de Janeiru se je tako znameniti kip Kristusa Odrešenika odel v slovensko zastavo, kip pa je krasil tudi ogromen napis Vse najboljše, Slovenija!. Slovensko veleposlaništvo v Braziliji je v živo prenašalo osvetlitev, posnetek si lahko ogledate na povezavi na desno.

Poleg kipa Kristusa Odrešenika so v slovenskih barvah zažarele tudi druge brazilske znamenitosti, na primer stadion Mineirāo v Belo Horizonteju. Foto: Vlada RS
Poleg kipa Kristusa Odrešenika so v slovenskih barvah zažarele tudi druge brazilske znamenitosti, na primer stadion Mineirāo v Belo Horizonteju. Foto: Vlada RS

V Kanadi so v barve slovenske zastave obarvali zgradbo CN Tower v Torontu, v Avstraliji pa so bili v znaku bele, modre in rdeče zastave tudi Federation Square v Melbournu, mestna hiša v Adelaidu in mostovi v Brisbanu. Različne slovesnosti in sprejeme slovenska veleposlaništva in društva v teh dneh organizirajo v številnih državah po svetu, ob obletnici slovenske samostojnosti pa čestitke izrekajo tudi številne države in organizacije.

V slovenskih barvah še Zagreb, Atene, Bruselj in Google

Slovenci v Zagrebu bodo slovenski praznik zaznamovali ob znamenitih fontanah, ki bodo zvečer obarvane v barvah slovenske trobojnice. V ponedeljek bodo v preddverju Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) odkrili doprsni kip znanega slovenskega gledališkega režiserja in scenarista Bojana Stupice, ki je pustil umetniške sledi v Zagrebu.

Vodometi pa so v slovenskih barvah zažareli tudi po drugih evropskih mestih. V Atenah je v slovenskih barvah zažarel vodomet na trgu Omonia, v slovensko narodno nošo pa se je znova oblekel tudi sloviti bruseljski kip lulajočega dečka Manneken Pis.

Dečka so oblekli pri Slovenskem veleposlaništvu v Belgiji v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in izdelovalko Andrejo Stržinar, ki je priskrbela novo gorenjsko nošo zanj, so navedli na veleposlaništvu.

Kip so odkrili ob slovenskih ljudskih pesmih, ki sta jih izvajali pevki Dada Kladenik in Mojca Potrč, ter zvokih himne reda prijateljev Manneken Pisa. Na predvečer današnjega praznika je bila stavba stalnega predstavništva v Bruslju in veleposlaništva v Belgiji osvetljena s svetlobno projekcijo, na kateri so bile predstavljene naravne lepote Slovenije. Stavba bo osvetljena tudi danes.

Da pa praznovanje slovenskega jubileja ne bi minilo le v resničnem, ampak tudi v virtualnem svetu, pa so poskrbeli pri Googlu, kjer so naslovnico svojega iskalnika danes slovensko okrasili.

Praznovanja doma in po svetu

Praznika Slovenije se vsako leto spomnijo tudi naši zdomci po svetu. Eno izmed takšnih tradicionalnih praznovanj poteka v Bethlehemu v vzhodni Pensilvaniji, kjer svečano dvignejo ameriško in slovensko zastavo. V Bethlehemu namreč živi veliko Prekmurcev in njihovih potomcev, zato je mesto že 25 let pobrateno z Mursko Soboto. Lani je običaj prekinila pandemija, letos, ob 30-letnici neodvisne Slovenije, pa ga nadaljujejo.

Slovenska zastava plapola tudi v ZDA

Eugene Novak predsednik tamkajšnjega slovenskega društva, se je za dopisnika RTV v ZDA Andreja Stoparja tako spominjal začetkov praznovanja: "Po napornih prizadevanjih smo lahko 8. junija 1996 ustanovili združenje, ki je bilo takrat eno izmed treh, zdaj nas je pet, ampak na začetku smo bili Nemci, Japonci in mi, pri čemer je japonsko združenje del mesta, mi pa smo neodvisni. Vsako leto svečano dvignemo zastavi, le trikrat doslej smo zaradi vremena to morali storiti v mestni hiši, sicer to počnemo zunaj, svečanosti pa sledi zakuska."

Blejsko projekcijo so lahko opazovali vsi prebivalci in obiskovalci Bleda Foto: Miro Zalokar
Blejsko projekcijo so lahko opazovali vsi prebivalci in obiskovalci Bleda Foto: Miro Zalokar

Seveda pa je največ praznovanj in obeležij znotraj meja naše države. Na Bledu so tako ob prazniku na grajsko skalo s svetlobno projekcijo projicirali posebno projekcijo ob okroglem jubileju SLovenije.

Lasersko predstavo, ki je trajala eno uro, in je potekala v izvedbi družbe Pyrocop in ob sodelovanju Sava Hotelov Bled, si je bilo mogoče ogledati skoraj s cele obale Blejskega jezera.