Posnetek svinj popkaric, ki prečkajo cesto na območju Sedone v zvezni državi Arizona. Foto: Wikipedia
Posnetek svinj popkaric, ki prečkajo cesto na območju Sedone v zvezni državi Arizona. Foto: Wikipedia

Svinje popkarice, znane tudi kot pekariji, so pravzaprav družina prašičem podobnih sodoprstih kopitarjev s čokatim trupom in hrustančnim diskom na koncu rilca, s katerim spretno rijejo po zemlji.

"Kar naj bi bilo eno najlepših igrišč ..."
Po spletu se je nedavno razširil videoposnetek, na katerem je vidna škoda, ki so jo povzročile na igrišču za golf. To igrišče je pod okriljem prestižnega golfkluba Seven Canyons v Sedoni v ameriški zvezni državi Arizona. Nadzornica golfkluba Emily Casey je ob objavi videoposnetka na družbenem omrežju X, ki je v zgolj nekaj dnevih nabral več kot 24 milijonov ogledov, zapisala: "Kar naj bi bilo eno najlepših igrišč za golf v državi, uničujejo črede svinj popkaric."

Razlogov, da so na igrišču zazijajale ogromne luknje, je več. "Običajno to sledi vročemu suhemu poletju, kar smo imeli tukaj. Imeli smo rekordno vroče in suho poletje, kar pomeni, da v okoliškem nacionalnem gozdu ni hrane in vode," je za televizijsko postajo Fox 10 Phoenix dejal generalni direktor kluba Dave Bisbee.

Po njegovih besedah so svinje popkarice uničile približno 5000 od skupno 540.000 kvadratnih metrov trate. "Začutile so, da se dnevi krajšajo, jutra so hladnejša, iščejo beljakovine, da bi se lahko zredile za zimo. Imamo zelo zdravo zemljo, v kateri je veliko deževnikov," je še povedal Brisbee. Živali zato mrzlično obračajo zemljo, da bi prišle do hranljivih črvov, kar se je po direktorjevih besedah že zgodilo v preteklosti.

Direktor je dejal, da je okoli igrišča speljane nekaj ograje, a očitno ne dovolj, zato je napovedal, da je bodo nemara morali dodati še več. "Zelo tesno sodelujemo z divjadjo, ribami in gozdarskimi službami, da bi ugotovili načine za sobivanje z njimi," je za medije dejal Bisbee. Povedal je še, da jim je viralni posnetek razritega igrišča prinesel veliko pozornosti in da so ga med drugim že intervjuvali za National Geographic, The Wall Street Journal, Daily Mail, Golf Week in nekoliko ironično tudi Golf Digest.

Navijanje za "ekipo svinj popkaric"
Vendar so se številni uporabniki omrežja X postavili na stran živali in tako rekoč navijali za "ekipo svinj popkaric" za boj proti elitnemu igrišču za golf. Igrišča za golf so praviloma namenjena – in seveda tudi dostopna – zgolj premožnim pripadnikom družbe, saj članstvo v klubih stane na tisoče dolarjev. Igrišča imajo tudi precejšen okoljski odtis, saj se razprostirajo na ogromnih delih naravnega habitata živali in potrebujejo ogromne količine vode, da trava ostane zelena.

Svinje popkarice se v zadnjih desetletjih širijo vse bolj proti severu, a so domorodna vrsta na jugozahodu ZDA. Igrišča za golf uničujejo njihov življenjski prostor, zato te živali posegajo po prehrambnih virih, ki jih lahko najdejo. "Pričakovanje, da svinje popkarice ne bodo porabile virov hrane na igrišču za golf preprosto zato, ker je bilo zasnovano za ljudi, je zame precej nesmiselno," je dejala Alexandra Burnett, doktorska raziskovalka na Univerzi v Arizoni, ki se med drugim posveča svinjam popkaricam. Nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da se zaradi človeškega vpliva vse bolj krčijo krajine, kjer lahko svinje popkarice in druge divje živali najdejo hrano.