Foto: AP
Foto: AP

Štirje menihi, vključno z opatom, so bili vsi pozitivni na metamfetamin, je za AFP povedal predstavnik tamkajšnjih oblasti Bunlert Thintapthaj. Ob tem je še dodal, da so menihe poslali na kliniko, kjer jim je bil odrejen program odvajanja od mamil.

Racija se je zgodila v času državne kampanje za boj proti trgovini z mamili na Tajskem. Menihe so pospremili iz templja, potem ko je policija v ponedeljek opravila teste urina.

Oblasti niso pojasnile, zakaj je policija pod drobnogled vzela točno ta tempelj. Thintapthaj je povedal, da je omenjeno svetišče zdaj prazno, okoliške vaščane pa skrbi, ker ne morejo izvajati običajnega bogoslužja oz. prinašati darov menihom.

Gre za pomembno budistično prakso, pri kateri verniki pridobijo duhovno zaščito z dobrimi deli – v tem primeru prinašanje hrane menihom. A Thintapthaj je povedal, da so regionalne oblasti že zaprosile za pomoč lokalnega meniškega vodjo, ki jim je obljubil, da bo templju v Bung Sam Phanu dodelil nove menihe.

Metamfetamini so v zadnjih letih postali na Tajskem velika težava, lani pa so zasegli rekordne količine tega mamila. Tajska je ena ključnih tranzitnih točk za metamfetamin, v to jugovzhodno azijsko državo pa prihaja prek Laosa iz Mjanmara, ki velja za največjega pridelovalca metamfetamina na svetu. Tablete nato prodajajo na ulicah po približno 50 bahtov (1,4 evra).

Prejšnji mesec je tajski premier Prajut Čan Oča odredil veliko čistko, potem ko je nekdanji policist, ki je bil odpuščen iz policije zaradi posedovanja metamfetamina, v streljanju v vrtcu ubil 38 ljudi, med njimi 22 otrok.