Grda ali lepa obleka? Foto: Reuters
Grda ali lepa obleka? Foto: Reuters

Voditeljica Vančaleom Džamneanphol, ki je priljubljena tudi na YouTubu, je obtožena zaradi izjemno ostrih zakonov, ki v državi ščitijo monarhijo. Posameznik ne sme namreč javno izreči nič negativnega o kraljevi družini - to pravilo je sama prekršila, ko je na Facebooku zapisala, da je obleka, ki jo je kreirala princesa Sirivannavari Nariratana, "grda".

Mis Tajske Sophida Kančanarin se je v omenjeni večerni obleki pojavila na nedeljske izboru za mis Universe, ki ga je gostilo prav tajsko glavno mesto Bangkok, piše Guardian.

Sorodna novica Foto: Najlepša v vesolju je Catriona Gray, Filipinka iz Avstralije

"To je nesprejemljivo"

Kritika voditeljice je najbolj zmotila poslovneža in milijonarja Kitdžanuta Čaijosburanata, ki gradi tudi politično kariero, saj je prav on na sodišče vložil tožbo proti njej. "Preprosto nesprejemljivo je, da znani posameznik v virtualnem svetu izraža negativna mnenja, ki črnijo ugled države. To je zame nesprejemljivo vedenje, ki zahteva kazen." Obtožnico bo najprej obravnaval policijski oddelek za tehološki kriminal.

Monarhija zelo spoštovana in zaščitena

Tajska ima ene najstrožjih zakonov o kraljevi družini na svetu. Kralj, kraljica in prestolonaslednik so v državi namreč močno čaščeni, zato so takoj kaznovani vsi, ki člane modre krvi obrekujejo, žalijo ali jim grozijo. Zakoni veljajo od leta 1908, pred leti pa so jih razširili tudi za spletne objave. Kritiki opozarjajo, da zatirajo svobodo govora in izražanja.

Voditeljica je po incidentu svojo objavo na Facebooku izbrisala in se zanjo opravičila z besedami, "da ni želela nikogar užaliti ali izraziti nespoštovanja kraljevi družini". "Nisem se zavedala vseh posledic svojih dejanj, ki so okrnile ugled vaše kraljeve visokosti in monarhije," je dejala.

Princesa Nariratana je edina hči kralja Vajiralongkorn in kraljice Sujarini Vivačaravongse. Je ustanoviteljica in kreativna direktorica modne znamke Sirivannavari. Pogosto se pojavlja na straneh tajskih modnih revij in velja za najbolje oblečeno članico tajske kraljeve družine.