Knjigarna Wuguan Books je v Kaohsiungu, drugem največjem tajvanskem mestu. Zasnoval jo je arhitekt in oblikovalec Chu Chih-kang, ki je ustvaril tudi podobo knjigarne Fangsuo v Čengduju. To so mediji označili za najlepšo knjigarno na Kitajskem. S tokratnim pristopom, mešanico temnega okolja in slabo osvetljenih knjig, je ustvaril iluzijo, da knjige lebdijo. "Ljudje se tako osredotočijo samo na eno knjigo," pojasnjuje vodja knjigarne Su Yu-shan.

Edini vir svetlobe so bralne luči na nekaterih mizah in šibki reflektorji, ki osvetljujejo posamezne knjige. Uporaba svetilk na telefonih je prepovedana, piše CNN. Pri vhodu je v šaljivem slogu navedenih še nekaj drugih pravil: "Ne kriči, ko ti nekdo stopi na prste. Stopi na njegove." Ali pa: "Če nekdo želi isto knjigo kot ti, kupi knjigo ali dobi njegovo številko."

Več kot knjigarna – dobesedno

Tamkajšnje osebje verjame, da ne gre zgolj za branje knjig, temveč tudi branje duš. "V tem okolju ste svobodni, lahko komunicirate s svojo dušo – svojim najbolj resničnim jazom," je dejala Su. Dodala je še, da mora vsak posameznik čas v Wuguanu nameniti iskanju knjige, ki odseva z njim, in ne fotografiranju za družbena omrežja. "Čeprav nimamo tako obsežnega izbora kot običajne knjigarne, ljudje pri nas preživijo več časa. Temno okolje ljudi spodbudi, da v roke vzamejo knjige, ki jih v drugih knjigarnah ne upajo. Večinoma erotične, pa tudi knjige o dušah, čustvih in negativni energiji," dodaja vodja knjigarne.

Wuguan je trenutno odprt samo za obiskovalce, starejše od 18 let, saj prodajajo tudi spolne igrače. Hkrati je knjigarna tudi prostor za druženje in kavarna.