Johnny Weissmuller je bil Tarzan dvanajstkrat, njegova Jane pa je bila tudi Maureen O'Sullivan. Foto: EPA
Johnny Weissmuller je bil Tarzan dvanajstkrat, njegova Jane pa je bila tudi Maureen O'Sullivan. Foto: EPA
Sylvester Stallone
Srbi imajo radi tudi Rockyja. Foto: EPA

Weissmuller, ki ima tudi pet olimpijskih zlatih medalj v plavanju, je bil rojen leta 1904 v vasici Medja v Banatu. Vaščani Medje so idejo, da Tarzanu postavijo spomenik, dobili, ko so izvedeli, da bodo v neki drugi srbski vasici postavili spomenik Sylvestru Stallonu oziroma njegovemu nepozabnemu junaku, boksarju Rockyju Balboi. "Kip boksarja nam bo prinesel srečo," pravijo vaščani, ki jih je očaral Rocky.

Johnny je del zgodovine
V Medji so o Tarzanu začeli glasno razmišljati prejšnji teden. "Nekaj časa nam ta ideja že roji po glavi, a vse podrobnosti moramo še doreči," je povedal eden od pobudnikov spomenika Tarzanu. "Johhny Weissmuller je pomemben del naše zgodovine, zato je naš načrt popolnoma upravičen," dodajajo v Medji.

V Srbiji ni živel dolgo
Hiša, v kateri se je rodil Johnny Weissmuller, v Medji še vedno stoji, nekaj njegovih sorodnikov pa je pokopanih na vaškem pokopališču. Johhny se je s starši, ki so bili nemškega rodu, sicer že leta 1905 preselil v ZDA. Weissmuller je med plavalno kariero postavil 67 svetovnih rekordov, ko se je "plavalno" upokojil, pa je postal najprej maneken, nato pa igralec. Bil je šesti filmski Tarzan, junaka iz džungle pa je upodobil v dvanjstih filmih. Weissmuller je umrl leta 1984 v Acapulcu v Mehiki, kjer je živel na stara leta.

V Mostarju v Bosni in Hercegovini so že novembra 2005 odkrili spomenik Bruceu Leeju.